Wat je niet moet doen als je gaat beleggen

Wanneer je gaat beleggen, wil je ook dat je rendement behaalt. In de beleggerswereld worden vaak dezelfde fouten gemaakt, vooral door amateurbeleggers. Van fouten kan je leren en daarom gaat dit artikel in op de meest voorkomende fouten die gemaakt worden in de beleggerswereld. Maak je deze fouten, dan wordt succesvol beleggen moeilijk.

1. Niet op de (aankoop)kosten letten

Zeker wanneer je belegt met grote bedragen, vallen aankoopkosten in het niet. Tenminste, zo lijkt het altijd. Wanneer het een goede investering is, maakt het toch niet uit dat je wat meer euro’s betaalt of een hoger percentage aan aankoopkosten. Hier moet je je niet in vergissen. Wanneer je nu bespaart op de aankoopkosten en hetzelfde geld weer investeert, kun je over een paar jaar ongeveer €5.000,- rijker zijn. Zo’n bedrag is toch lekker op bijvoorbeeld je oude dag. Kortom, betrek de (aankoop)kosten wel in je beleggingsplan.

2. Focussen op rendementen uit het verleden

Wanneer bepaalde beleggingsfondsen veel succes hebben geboekt in de afgelopen maanden of in het afgelopen jaar, is er veel interesse voor deze beleggingsfondsen. Vaak hebben deze beleggingsfondsen hun hoogtepunt dan al gehad. Accepteer dat deze beleggingsfondsen interessant waren en richt je pijlen op nieuwe kansen. Wanneer je focust op de rendementen uit het verleden, kom je vaak bedrogen uit.

Lees meer: Wat beïnvloedt het rendement van een aandeel?

3. Onnodige risico’s nemen

Wanneer je belegt in specifieke segmenten van de aandelen of obligaties, is beleggen zeer risicovol. Het is niet verstandig om deze risico’s te nemen, omdat wanneer de nood het hoogst is, de noodzaak bestaat om te verkopen op het dieptepunt, waardoor je niets verdient. Let er op in welke soorten aandelen je investeert, zodat je geen onnodige risico’s loopt. Onnodige risico’s nemen betekent dat de kans dat je kapitaal aangroeit kleiner wordt.

4. Het blindelings volgen van tips

Je hoort het van een collega of van een vriend. Op de televisie zijn vaak genoeg beleggingstips te horen. Ook banken doen er aan mee. Het kan zijn dat jouw omgeving je een gouden tip geeft. Ook al is de tip die je krijgt aannemelijk en denk je dat de gever van de tip betrouwbaar is, check altijd of het zo is. Het is belangrijk om als belegger je huiswerk te doen. Het is belangrijk dat je begrijpt wat je doet. Het is het meest veilig om een portefeuille te hebben met een spreiding en waar jij van weet wat je hebt.

Lees meer: Beleggen in aandelen moeilijk? Lees dan deze tips!

5. Het nemen van te weinig risico

Je kunt te veel risico nemen, maar ook te weinig. Overheidsobligaties en spaarrekeningen zijn veilig, maar leveren weinig op. Wil je een succesvol belegger zijn, dan dien je een risico te nemen. Neem wel altijd een risico dat bij je past. Wanneer je gaat beleggen, kun je een hoger rendement verwachten dan bijvoorbeeld met overheidsobligaties of op een spaarrekening. Neem het risico wat bij je toekomstbeeld past, maar overdrijf het risico niet.

6. Geen rekening houden met bestaande portefeuille bij een nieuwe investering

Wanneer je een nieuwe investering gaat doen, moet je als belegger rekening houden met welke beleggingen je al hebt. Je moet weten wat je hebt en wat je er aan toevoegt om de spreiding van je portefeuille te handhaven of te vergroten. Het kan zijn dat het toevoegen van een interessante investering een juiste stap lijkt, maar over het algemeen is het toevoegen van een interessante investering die je al hebt niet een goede keuze. Hou dat in je achterhoofd wanneer je gaat beleggen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.