Hoe millennials starten met beleggen

Je wilt graag je eerste stappen zetten naar een beleggingsportefeuille. Zeker als millennial kan dit uitdagend zijn. Hoeveel van je eerste loon moet je beleggen en is het wel slim om je geld voor lange tijd vast te zetten? En zijn aandelen en fondsen wel veilig? Dotcom- of huizenbubbels en een wereldwijde economische crisis kleurden het klimaat waar millennials zijn in opgegroeid. Hoe pak je je investeringen nu best aan als millennial?

Pensioensparen

De eerste, meest eenvoudige stap die je als jonge starter best zet is het opstarten van een pensioenspaarpot. Zeker wanneer je net begint te werken. Pensioensparen brengt namelijk een mooi jaarlijks fiscaal voordeel met zich mee.

Doe je huiswerk en zoek een bank met de laagste instapkosten. Elke euro telt, dit moet vanaf nu je credo zijn. Durf hier ook over te onderhandelen, je bent jong, je hebt dus een reden om zeer bewust met je centen om te gaan! Vaak kost een pensioenfonds al 4% instapkosten.

Zoek daarnaast een bank die een flexibel fonds kan aanbieden. Kies voor het meest dynamische fonds, maar hou je opties open voor de toekomst. Als je jong bent, dan beleg je op lange termijn best relatief risicovol. Dit zal je normaalgesproken ook het beste rendement opbrengen.

Herevalueer je pensioenfonds elke tien jaar. Het kan interessant zijn om te beginnen met bijvoorbeeld 100% aandelen op je 20e. Op je 30e ga je naar 80% aandelen, enzovoort. Verlaag het risico naarmate je veroudert. Dit vergroot de kans op een zo groot mogelijk bedrag op pensioenleeftijd. Zoek een bank die dit soort flexibiliteit kan bieden.

Lees meerHoe millennials voor hun 75ste op pensioen kunnen

Fondsen en aandelen

Daarnaast kan je stelselmatig beginnen opbouwen in fondsen en aandelen. Ken je zelf weinig van de beurs? Kies dan voor een aantal algemene fondsen. Bijvoorbeeld een totaal Amerikaans aandelenfonds van Blackrock, een Europees gemengd fonds van Invesco en een Aziatisch gefocust fonds van Aberdeen.

Lees meerDe jeugd wordt saai en daar verdient deze man veel geld mee

Ben je zelf specialist in een bepaalde sector, bijvoorbeeld door je studie of je werk? Dan kan het een leuke starter zijn om een portefeuille op te bouwen met bedrijven in jouw expertise. Je kent namelijk de gevoeligheden en misschien volg je het nieuws rond jouw sector goed op. Denk bijvoorbeeld aan aandelen binnen gezondheidszorg/biotech, retailers, banken,…

Gespreid maar snel aankopen

Waarschijnlijk zit jij als millennial niet op een grote zak geld. Maandelijks zal via je loon of inkomsten uit studentenjobs wat spaargeld overblijven. Wees hiermee heel consequent. Het kan niet voldoende worden benadrukt. Hoe vroeger je start met beleggen, hoe sneller je financieel sterk staat.

Er bestaat een bekende term binnen beleggen: the power of compounds. Dit betekent dat je rijk wordt door het rendement op je rendement. Hoe moet je dit nu interpreteren? Als je 100 euro belegt aan 5%, dan is dit volgend jaar 105 euro waard. In het tweede jaar beleg je 105 euro, dus je 5 euro winst, gaat ook nogmaals winst genereren. En al zeker als millennial, dan kan je genieten van de samengestelde interest over een lange periode.

Onderschat dit niet, winst op winst is een heel krachtige katalysator voor je spaargeld. Hoe vroeger je dus kunt beginnen met beleggen, hoe beter. Koop maandelijks, bijvoorbeeld via een systeem van mandatering, consequent een paar deelbewijzen van een bepaalde investering. Het gespreid aankopen zal zorgen voor een mooie gemiddelde aankoopkoers.

Tevens zal het je motiveren om maandelijks wat extra geld aan de kant te houden en niet te consumeren. Zo zal je optimaal kunnen profiteren van de power of compounds. Dit klinkt als jonge millennial misschien niet zo interessant, maar binnen een tien- à vijftiental jaar zal je hier rijkelijk de vruchten van plukken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.