Blijft Londen financiële hoofdstad na Brexit?

De economie en de beurs houden niet van onzekerheden. Dat is steeds te voelen in de beurskoersen in aanloop van verkiezingen of handelsbeslissingen bijvoorbeeld. Dat de onzekerheden rondom de Brexit zorgen voor schommelingen in de financiële markten was al langer bekend. Maar nu vragen ook financiële professionals zich af als Londen wel kan aanblijven als financiële hoofdstad van de wereld. New York wordt getipt als nieuwe koploper indien het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

New York, Londen en Hong Kong nek aan nek?

Het consultancybedrijf Duff & Phelps publiceert jaarlijks zijn Global Regulatory Outlook. Daarin deed het bedrijf onder andere navraag bij ongeveer 185 financiële professionals uit 15 landen wereldwijd. Hieruit blijkt dat Londen naar de tweede plaats is geschoven, wanneer wordt gekeken naar de stad die als financiële hart van de wereld zal worden beschouwd binnen vijf jaar. De onzekerheid rondom de Brexit wordt als hoofdreden aangehaald voor deze verschuiving.

Op de eerste plaats prijkt nu New York, dat jarenlang genoegen moest nemen met zilver. Uit het onderzoek blijkt ook dat Hong Kong wat meer aanzien krijgt en kanshebber is om binnen vijf jaar als grootste economische hub te worden gezien. Toch gelooft slechts ruim één tiende van de respondenten deze trend. Shanghai, Dublin, Frankfurt en Luxemburg behoorden ook tot de kanshebbers, maar ook hier waren de stemmen zeer laag.

Verschuiving van assets

Het is alvast geen geheim dat The City zwaar te lijden heeft onder de speculaties van de Brexit. Er zou ondertussen al meer dan één triljoen in assets vanuit Londen verplaatst zijn naar andere Europese steden. Frankfurt en Dublin zijn twee steden die hebben kunnen profiteren van deze verschuiving. Dit bedrag kan weliswaar voorlopig als bescheiden worden ervaren, zeker binnen de financiële sector in het Verenigd Koninkrijk. Toch is het belangrijk om te kijken naar de negatieve trend voor Londen die zich stelselmatig zal verderzetten. Hoe langer de onderhandelingen rondom Brexit duren, hoe nerveuzer bedrijven worden en kiezen voor zekerheid. Zelfs al bestaat dit erin hun gelden te verhuizen naar andere landen.

Lees meer: Dit is wat beleggers doen na de Brexit

Naast het verschuiven van gelden en activa, blijkt ook dat deze financiële instellingen stelselmatig hun activiteiten afbouwen in Londen. Ze gaan op zoek naar nieuwe Europese oorden om ook hun operationele units naar te verhuizen. Iets waar de Britten al langer voor vreesden. Zo zien ze dus niet alleen geld verdwijnen, maar ook fysieke bedrijven zoeken andere locaties.

Economische impact

De impact op de Britse economie van deze verschuivingen is enorm. The City is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het land. En dit niet alleen omwille van de jaarlijks enorme fiscale inkomsten voor het land. Er zijn talrijke werknemers actief in de financiële sector die dreigen zonder werk te vallen indien ze niet willen meeverhuizen met hun bedrijf. Daarnaast kunnen huurprijzen van zowel woonvastgoed als kantorenvastgoed een zware dip ervaren wanneer er leegstand dreigt.

Andere landen zullen aan de andere kant profiteren van deze verschuiving. Indien het land de meubelen nog hoopt te redden, moeten ze stilaan werken naar een afronding van het Brexitakkoord. Onzekerheid zorgt voor grote afbrokkeling van het economische systeem in Groot-Brittannië. Wat de uitkomst moge zijn, markten houden van zekerheden, zelfs negatieve zekerheden, want hierop kan je bouwen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.