Leren we onze kinderen omgaan met geld en beleggen?

Verstandig omgaan met geld, het fundament wordt al op jonge leeftijd gelegd. Maar staan we wel lang genoeg stil bij een financiële opvoeding van onze kinderen? Leren we onze kinderen op jonge leeftijd omgaan met geld en beleggen? Bereiden we ze wel genoeg voor op de financiële zelfstandigheid?

Kinderen leren omgaan met geld is een plicht van de ouders. Onze maatschappij is doordrongen van het geld, je kan er jouw kind maar beter op voorbereiden. Elke ouder is overigens in staat om zijn kind een gezonde financiële opvoeding mee te geven. Je hoeft niet over grote budgetten te beschikken om ze een degelijke geldopvoeding aan te bieden. Eens ze kunnen tellen, kan je hen perfect naar de bakker sturen om een brood of naar de buurtwinkel om een fles melk. Zo leren ze cash geld uit te geven en er bewust mee om te springen.

Een onderzoek in Nederland leerde ons dat maar liefst 13 procent van de tieners er oprecht van overtuigd zijn dat geld onbeperkt uit de bankautomaat komt. Belangrijk is om de kinderen een realistisch besef mee te geven over wat geld is en hoe je daarmee kan beleggen. Waarom open je een bankrekening? Wat is het belang van sparen? Hoe pak je dat aan? Hoe hou je een gezond evenwicht tussen inkomsten en uitgaven?

Lees meer: Laat je tieners nu starten met beleggen

Geld komt niet zomaar uit de muur gerold. En als je geld nodig hebt, dan kan je niet zomaar wat extra lenen bij de bank. Ouders zijn het best geplaatst om hun kinderen een correct beeld van de werking van geld en financiën bij te brengen. Ze hoeven geen economen of fiscalisten te zijn om op een heldere manier hun kinderen de basis van centen bij te brengen. Wie er in slaagt om zijn kinderen een financiële opvoeding mee te geven, heeft meer kans om ze op latere leeftijd geldproblemen te besparen. Volgens een Nederlands onderzoek worden dit net de betere spaarders en moeten ze minder vaak bij de bank aankloppen.

Hoe pak je dit als ouder aan?

Financiële zelfstandigheid voor je kind is een werk van lange adem. Je moet dit opbouwen. Begin daarom al op jonge leeftijd met de sensibilisatie. Als je ze wat vrijheid met geld geeft, monitor wat ze ermee doen. Zo kan je snel bijsturen indien nodig. Doen ze het op miraculeuze wijze erg goed, stimuleer ze dan om op de goede weg te blijven. Met een heldere communicatie is iedereen gebaat. Door te praten met kinderen krijg je inzicht in hun manier van denken over geldzaken en beleggen. Hun geldbewustzijn raakt ook gestimuleerd door gesprekken.

Niet alleen op een bewuste manier geld uitgeven is van belang, ook het spaarzaam omgaan met geld is cruciaal. Geld opzij zetten voor grotere aankopen, of simpelweg om het genot van een groter kapitaal te vergaren, is al even verrijkend als het snel uitgeven van wat spaarcentjes. Een fysieke spaarpot is een goed startpunt. Ze voelen hoe hun centjes toenemen. Zoiets motiveert kinderen om door te zetten.

Lees meer: Waarom zou de jeugd niet mogen sparen?

Zakgeld is dé methode om tieners te leren omgaan met een budget. Beperk het budget zodat ze elke maand keuzes moeten maken. Koop ik nu en dan wat snoep of schaf ik me toch dat leuke topje aan? Kinderen leren op die manier dat ze niet alles kunnen krijgen en dat geld uitputbaar is. Eventjes wat cash uit muur halen is niet zo evident zoals het bij mama en papa lijkt. Om discussies te vermijden en een duidelijk kader te scheppen, maak je best op voorhand duidelijke afspraken. Waaraan mogen ze geld spenderen? Hoeveel sparen ze het best? Krijgen ze een bankkaart tot hun beschikking? Hou wel vast aan de regel: op is op!

Een consequente financiële opvoeding komt jouw kind ten goede. Leer je kinderen sparen maar leer ze evenzeer verantwoord uitgeven. Enkel op deze manier wapen je ze voldoende.

Geld beheren moet je gaandeweg leren. Want goed met geld kunnen omspringen is niet altijd gemakkelijk. Je moet er heel wat voor weten en kunnen: betalen, sparen, keuzes maken, … Als ouder kan je je kind helpen om met geld te leren omgaan. 

Bron: Groeimee.be

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.