CFD's en de speculatietaks

De speculatietaks is nog maar goed en wel geïntroduceerd en met z’n allen gaan we -op z’n Belgisch- al op zoek naar een manier om te ontsnappen aan die belasting van 33%. Sommige beleggers, deels zij met een beperkte ervaring, komen terecht bij CFD’s. Maar is iedereen zich wel bewust van de potentiële risico’s die deze producten met zich mee brengen?

Om te beginnen, wie zijn aandelen niet binnen de zes maanden na aankoop van de hand doet, die wordt niet onderworpen aan de speculatietaks van 33%. En er zijn nog tal van andere manieren om geen speculatietaks te moeten betalen. Recent is gebleken dat de ‘Contracts for difference’ of CFD’s voor heel wat beleggers een grote aantrekkingskracht kennen. De interesse is groot, ergens begrijpbaar want de winsten kunnen stevig zijn én je bent vrijgesteld van de speculatietaks (zelfs na een verkoop binnen de 6 maand). Bovendien is er ook geen sprake van een beurstaks.

Waarom zijn CFD’s vrijgesteld van die taksen?

Eenvoudig, CFD’s zijn geen beursproducten maar afgeleiden van beursproducten. Eigenlijk koop je met een CFD geen aandeel maar speel je in op de koersverandering van een effect. Een CFD is namelijk een contract tussen jou, de belegger, en de financiële instelling waarin je overeenkomt de waardeverandering te verreken. Je doet eigenlijk alsof je eigenaar bent van het onderliggende product, maar je bent het effectief nooit geweest. Producten kunnen aandelen zijn, maar ook vreemde valuta of grondstoffen zoals bijvoorbeeld palladium of goud.

Lees meerInvesteren in palladium: het onbekende edelmetaal

Ok, je betaalt dus geen beurs- en speculatietaks omdat het geen beursgenoteerde aandelen zijn. Maar waarom zijn die CFD’s dan zo aantrekkelijk voor beleggers? Ook dit is simpel te verklaren: winst! CFD’s werken vaak met wat we een hefboom noemen. Wie aandelen wil kopen moet het volledige aankoopbedrag betalen, wie belegt in CFD’s moet maar een klein percentage financieren. Hoe kleiner het percentage eigen inbreng, hoe groter de hefboom. En omgekeerd, hoe meer kapitaal je zelf in jouw investering steekt, hoe kleiner de hefboom.

Bijvoorbeeld: je koopt voor 1000 euro aandelen van Arcelor Mittal. Die moet je integraal betalen. Op het moment van aanschaf noteert het aandeel aan een koers van 4 euro. Doe je hetzelfde maar in de vorm van CFD’s dan zal je maar 100 euro moeten betalen, dit bedrag dient overigens niet voor de aankoop maar voor het dekken van eventuele verliezen. It’s your lucky day: het aandeel van Arcelor Mittal schiet die dag onder een gunstige gesternte naar 4,50 euro. Wie de aandelen aankocht maakt 125 euro winst (en betaalt daar 33% speculatietaks en een beurstaks op. Wie opteerde voor CFD’s, maakt ook 125 euro winst maar moest maar 100 euro investeren. Het rendement ligt dus een pak hoger.

Waarom handelt niet iedereen in CFD’s in plaats van aandelen?

Risico! Een hefboomeffect kan spelen in de twee richtingen, dus ook bij een neerwaartse koers. Wie dus investeert in CFD’s waarvan de onderliggende producten slecht presteren, zal dit afhankelijk van de grootte van de hefboom hard of zeer hard voelen. Passen we dit toe op het voorbeeld van Arcelor Mittal en het aandeel daalt van 4 euro naar 3,5 euro, dan verliest wie belegde in aandelen 125 euro van zijn oorspronkelijke 1000 euro. De belegger die opteerde voor CFD’s betaalde initieel 100 euro maar krijgt nu een verlies te slikken dat groter is dan zijn startbedrag. Geen goede zet dus!

Bovendien kan een belegger die een ‘contract for difference’ afsluit nu twee zaken ondernemen. Ofwel aanvaardt hij het verlies en sluit hij de CFD af. Resultaat: einde verhaal en meer verloren dan geïnvesteerd. Ofwel zet hij het contract verder, daarbij kan de financiële instelling echter wel eisen dat het bedrag dat dient om de verliezen te dekken, opnieuw wordt opgetrokken naar zijn beginniveau. In ons voorbeeld zou de belegger opnieuw 125 euro moeten storten om te herstarten aan een investeringsbedrag van 100 euro.

Als belegger in CFD’s speel je eigenlijk met geleend geld en dat houdt nu eenmaal risico’s in.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.