Startkapitaal om te investeren

In 2012 gaven zes doorwinterde analisten hun ongezouten advies over wat spaarders moesten doen met hun centen. De boodschap was duidelijk: onder de 20.000 euro was het spaarboekje de beste en bijna enige optie. Risicoloos en je kreeg er ten minste nog iets voor. Alle andere opties haalden hogere rendementen maar dan moest je wel bereid zijn een groter risico te trotseren. Iets waar de meesten toen niet stonden voor te springen. Anno 2016 liggen de kaarten heel wat anders. Maar waar haal je het startkapitaal vandaan om te investeren?

Spaarboekjes verdampen momenteel in ijltempo. Wie al zijn geld op een eenvoudige spaarrekening laat staan, ziet zijn koopkracht zienderogen afnemen. En de kans dat dit weldra stopt, die is klein. Sparen is goed maar investeren of beleggen is stukken beter. En dat zelfs voor budgetten vele malen kleiner dan 20.000 euro. Maar hoe spaar je een startkapitaal voor een investering of belegging bij elkaar?

Eigenlijk komt alles neer op hetzelfde: discipline! Iedereen kan een mooi bedrag bij elkaar harken om een leuke investering op poten te zetten maar het vergt soms wat karakter. En de ene zal daar wat dieper moeten voor gaan dan de andere, maar het resultaat kan zeker de moeite lonen. Eerst en vooral moet je voor jezelf een doel stellen. Een bepaalde bedrag, de aankoop van een doelbewust uitgekozen pand, een aantal effecten, wat je maar wil. En dit doel hou je ten allen tijde voor ogen: hier ga je naartoe werken.

Lees meerHoe jij rijk kan worden door geld te investeren

Beheren als een goede huisvader

Bekijk nu jouw uitgaven van naderbij. Niet onbelangrijk is om alles in vraag te durven stellen. Met een fijne kam doorheen jouw persoonlijke boekhouding gaan, kan interessante inzichten opleveren. Besef je eigenlijk wel hoeveel die smartphone jou kost per maand? De abonnementskosten, het data-abonnement, de aankoop van de gsm, de accessoires maar ook de tijd die je spendeert op het onding. Probeer alles zo goed mogelijk in kaart te brengen en durf dan de bedenking maken: heb ik dit écht nodig? Bij een ‘nee’ of een ‘misschien”, overweeg dan om de kost te schrappen of minstens te reduceren. Een prepaidkaart en een oldschool gsm doet het in jouw geval voldoende.

Lees meer75 tips om geld te besparen, lees je mee?

Zo kan je ook even restaurantbezoeken van het menu schrappen. Of een dure vakantie kan je voor onbepaalde tijd uitstellen. Je hoeft niet te leven als een vrome pater maar even stilstaan bij wat je uitgeeft in het dagelijkse leven kan nooit kwaad. Hoe vaak kijk je nog naar de kabeltelevisie. De kans bestaat dat je genoeg hebt aan een Netflix-abonnement van 7 euro per maand. En die schoenen, een beurt bij de schoenmaker geven ze een tweede leven. Al die kleine zaken kunnen ervoor zorgen dat je in geen tijd een leuke kapitaal bij elkaar kan sparen, maar het geld komt je niet zomaar in de schoot vallen.

Heb ik het werkelijk nodig? Zo ja, is er een goedkoper alternatief? Deze vragen kunnen je al een eind op weg helpen. En eens je een investering lopen hebt, is het zoals Benjamin Franklin ooit zei: “Watch the pennies and the dollars take care of themselves.” Vrij vertaald: laat de centen het werk maar doen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.