Hoe omgaan met verlies bij beleggen?

Niemand verliest graag. Zowel in spelletjes, sport of een quiz, maar al zeker niet met beleggingen! Nochtans is het omgaan met verlies inherent aan beleggen. Grip krijgen op je mentale omgaan met verlies is belangrijk voor beleggers. Zeker voor wie een visie op lange termijn wenst op te bouwen!

Verlies weegt zwaarder door dan winst bij beleggen

Uit onderzoek blijkt dat het ongelukkig voelen bij verlies op de beurs in verhouding veel dieper gaat dan het geluksgevoel bij winst. Verlies bij beleggen zou je in verhouding zelfs dubbel zoveel pijn doen als winst je gelukkig maakt. Het is zelfs zo dat beleggers veel langer een verliesmakende positie aanhouden dan een winstmakende.

Omdat beleggers hopen dat het tij weer zal keren, nemen ze niet graag verlies. Terwijl het vaak een betere strategie bij beleggen is om bij verlies snel te verkopen. Het vrijgemaakte geld kan je in een nieuw bedrijf investeren dat betere vooruitzichten biedt, dit is, rationeel gezien, de juiste strategie. Toch blijkt het verlies nemen echt een emotioneel moeilijke keuze voor beleggers.

Lees meer: Beleggen zonder emoties: 5 tips voor meer rationaliteit

Interpretatie van persberichten

Negatieve kwartaalresultaten, onverwacht lagere verkoopcijfers,… blijken daarom ook veel zwaarder door te wegen in de aandelenkoers. Beleggers tillen veel zwaarder aan licht negatief nieuws op korte termijn dan goed nieuws op lange termijn. Ze willen snel van hun positie af, want het bedrijf lijkt het niet goed te doen.

Op die manier kan er zelfs een sneeuwbaleffect optreden. Hierbij noteert het aandeel bij de opening van de beurs nog licht negatief, maar na een aantal uur staat het al in de dieprode cijfers.

Hoe deze val vermijden?

Buy low sell high is de meest eenvoudige en ook de meest met de voeten getreden regel in beleggen. En dat ligt grotendeels aan onze psychische relatie met verlies. Dit psychologische beleggingsrisico herkennen is alvast één stap in de goede richting.

Beter nog, sommige investeerders kiezen voor een strategie van behavioral finance. Het gros van de beleggers laat zich namelijk elke dag beïnvloeden door zijn emoties. Behavioral financers hebben dit gedrag bestudeerd en probeer hier net tegenin te gaan. Zij kunnen dus kopen wanneer de massa bang is terwijl bange beleggers afwachten, en nemen winst wanneer aandelen naar hun piek gaan en de andere beleggers aandelen kopen.

Geen psycholoog?

Ook voor wie weinig zin heeft om zich volledig te storten op de psychologie van de belegger kan zich indekken tegen de psychologie van verlies. Maak een rationeel schema op en wijk er niet van af. Zo eenvoudig is het!

Neem voor jezelf eerst de tijd om te bepalen wat je verwacht van je spaargeld en als deze verwachtingen ook realistisch zijn. Iedereen wil uiteraard 25% winst per jaar bij beleggen met een minimum aan verlies. Bepaal je beleggingshorizon. Hiermee wordt bedoeld, hoe lang kan je je spaargeld missen? Stel dat de beurs een zware dip doormaakt, kan jij dit financieel dragen?

Lees meer: Het belang van psychologie en discipline bij beleggers

Bouw dan een portefeuille op, met een weging aan volatiele en minder volatiele activa, al naargelang je verwachtingen. En schrijf je strategie op en hou je hier ook aan. Een aantal voorbeelden:

  • 50% dividendaandelen, 20% long call opties en 30% gemengde fondsen
  • Enkel gedekte call opties en dividend aristocrats waarop je deze calls schrijft
  • 30% aandelen in technologie 30% aandelen in consumentengoederen 30% aandelen in grondstoffen en 10% forex

Wie zich strikt aan zijn beleggingsstrategie houdt, en de psychologie van het verlies een beetje snapt, beperkt zijn risico. Met deze kennis in het achterhoofd, maak jij vanaf nu enkel nog doordachte beslissingen in je beleggingsportefeuille!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.