Goede investeerders hebben een goede neus voor timing. Ze slagen er telkens opnieuw in om in te tekenen op een laag punt en te verkopen tijdens de climax. Veel andere investeerders laten zich echter leiden door een mediagekte of door angst en doen net het omgekeerde. Ze verkopen laag uit schrik of kopen hoog door de heersende euforie. We geven enkele tips om het hoofd koel te houden.
Het is leuk om mee te gaan in die euforische momenten. Iedereen in hoerastemming maakt je simpelweg blij. Het is de kuddegeest van de mens. Omgekeerde is het ook zeer makkelijk om je hoofd te laten hangen wanneer de tijdsgeest wat terneergeslagen is. Meelopen met die grijze massa is als investeerder nooit een goed idee.
Gedrag van investeerders
Investeerdersgedrag is goed bestudeerd. Er zijn heel wat theorieën die zich wagen aan een verklaring waarom investeerders spijt hebben en overreageren wanneer het aankomt op geld en de daarmee gepaard gaande potentiële winsten en verliezen. De investeerders capaciteit tot rationeel denken wordt overmeesterd in een tijd van spanning. Of die spanning nu voortkomt uit angst of euforie, maakt weinig uit.
De typische niet-professionele investeerde zet zijn zuurverdiende centen op het spel en, terwijl hij/zij hoopt op een eclatant succes, wil zijn geld behoeden voor verlies. Investeerders krijgen informatie doorgespeeld via tal van bronnen: de media, financiële berichtgeving, vrienden, familie, collega’s,… Soms worden de investeerders gewoon uit hun kot gelokt in rustige tijden met kalme markten.
Die bullmarkten zijn periodes waarbij het niet op kan. De tendens is opwaarts en de gebraden kippen vliegen je in de bek. In die euforie doet mond-aan-mond-reclame zijn werk en word je meegezogen in het positivisme. Net zo wanneer het nieuws overspoeld wordt met negatieve berichtgeving en hoogvolatiele markten. Opnieuw emoties die slechte beslissingen stimuleren met soms nefaste gevolgen.
Slechte timing
De cruciale tijd tussen wanneer iets gebeurt op de markt en de verslaggeving is cruciaal. Pseudo-investeerders activeren pas wanneer relevante informatie wijdverspreid is in kranten, tijdschriften en journaals. Maar dan is het al lang te laat. Professionele investeerders gebruiken net die periode om hun portfolio net opnieuw op te bouwen. Zij spelen in op het contra-effect van wat anderen doen.
Toch zijn er makkelijke manieren om deze emotionele beslissingen uit te schakelen. Een zeer efficiënte methode is om gelijkmatig te blijven investeren. Op gezette tijden blijft je een vooraf bepaald bedrag investeren en dit doe je zowel als de koers aantrekt, als wanneer het even wat minder gaat. Bij hoge beurskoersen zal je wat minder aandelen kunnen bijkopen en bij lagere koersen kan je wat meer inkopen. Met uitzondering van een échte breuk of crash, zal je merken dat je investering loont. Belangrijk bij deze methode is om vol te houden en niet af te wijken van je plan.
Een andere techniek om de invloed van emoties tot een minimum te herleiden is het diversifiëren van je portfolio. In slechts een handvol periodes doorheen de jongste decennia bood diversificatie geen weerwerk. Doorgaans is dit een eenvoudige manier om emotionele keuzes uit te vlakken en het risico te beperken.
Samengevat kan je stellen dat investeren zonder emoties makkelijker gezegd dan gedaan is. Zeker omdat de werking van de markten deels gestoeld zijn op die onzekerheid. Strategieën die ontwikkeld zijn om het effect van emoties terug te dringen hebben hun succes bewezen. Heb je nog meer methodes? Laat het ons gerust weten via Facebook of Twitter