Emoties kunnen jou schaden maar ook helpen

De markt proberen te verslaan met goed getimede aankopen, is bijna gekkenwerk. Enkel professionals slagen er in. Al de anderen zitten opgezadeld met heel wat kosten en een verlies van tijd. Allemaal goed en wel maar niet elke aspirant belegger is tevreden met een belegging in een indexfonds.Hoe ga je dan om met de emoties die een rol kunnen spelen voor beginnende beleggers?

Niet iedereen voelt er zich comfortabel bij om zijn hele hebben en houden in een indexfonds te pompen. Bovendien zijn er beleggers die meer verwachten van een investering dan wat meedeinen op de golven van een index. De emoties die mensen hebben bij de start van een belegging zijn vaak al doorslaggevend. Misschien willen ze zich enkel maar “veilig” voelen, schuwen ze elk risico of willen ze een verlies tot 10 procent per jaar accepteren. Allemaal verschillende insteken die ervoor zorgen dat elke portfolio anders benaderd moet worden.

Toch is het een aparte veronderstelling als zou je geen enkele gevoel voor timing moeten hebben om goed te kunnen beleggen. Kunnen we misschien de emoties van investeerders en beleggers gebruiken als indicator? Deze discipline heet “behavioural finance”, een samengaan tussen psychologie, sociologie en finance. Enerzijds zie je de gedachte van de belegger en anderzijds de mogelijkheden van de markt. Het sentiment staat dus vaak haaks op de actie.

 Emotionele cyclus bij beleggers

Uiteraard bestaat er geen formule die uitrekent in welke fase we wanneer terechtkomen. Net zo min als er een berekening bestaat van hoe lang een fase zal en kan duren. Een belegger moet kunnen erkennen dat emoties een rol spelen in zijn beslissing. De bewustwording van die emoties en de risico’s wat het met zich meebrengt is al een belangrijke stap. Alles draait om je nek uitsteken. Misschien sta je even voor aap, maar je plukt er op termen wel de vruchten van. En daar gaat het om!

De emoties moet je op de financiële markt zoveel mogelijk proberen uit te schakelen. Lukt dit jou niet, stel je dan allereerst de vraag of je wel geschikt bent om te beleggen. Een harde noot om kraken. Wie besluit dat hij of zij uit het goede hout gesneden zijn, kan vervolgens een beleggingsstrategie uitwerken. Een haalbaar pad uitstippelen met concrete doelen en je daar aan vastklampen helpt om die emotionele swings te controleren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.