Hoe beleggen millennials?

Aan millennials, de generatie die jongvolwassen was rond de eeuwwisseling, wordt vandaag soms een negatieve economische toekomst toegeschreven. Toch blijkt dat deze groep veel meer nadenkt over zijn financiën dan de generatie van hun ouders. Millennials beseffen dat een economie niet steeds groeiende is en proberen zich hier ook naar te schikken. Velen vragen zich af hoe de millennials hun spaarcenten beleggen?

Met welke risico’s krijgen millennials te maken?

Veel millennials gaan er reeds van uit dat de pensioenpot zal opgebruikt zijn tegen dat zij aan de buurt zijn. Ze horen over vergrijzing, hun ouders leven langer zodat ook erfenissen steeds lager worden, en overheden trekken de pensioenleeftijd alsmaar omhoog.

Omdat het in het Westen ook een trend lijkt geworden dat iedereen een diploma heeft, wordt er veel vaker verder gestudeerd. Bachelor opleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Een groot deel van deze generatie kruipt in de boeken. Hierdoor komen ze later op de arbeidsmarkt, waardoor ze nog geen inkomen hebben verdiend wanneer ze op eigen benen komen te staan. Daarom nemen millennials sneller en meer leningen om in hun comfort te kunnen voldoen.

Daarnaast wordt er steeds meer bericht over het einde van een sterke economische welvaart. Groei wordt steeds minder als norm gezien en filosofen denken na over basisinkomens, omdat automatisering steeds meer jobs lijkt te bedreigen. Klimaatonzekerheid en een steeds groter wordende bevolking doen hier nog een schepje bovenop. Er lijkt geen eenvoudige toekomst voor millennials.

Beleggers

Toch lijken millennials zich hier goed van bewust te zijn en zetten ze stelselmatig in op sparen en beleggen. Veel bewegingen omtrent financiële onafhankelijkheid, zoals de FIRE (Financial Independence, Retire Early), kennen steeds meer populariteit. Dit soort groeperingen zet millennials aan om te besparen, en hun spaarcenten doordacht te beleggen. En dat lijken ze ook te doen.

Lees meer: Hoe begin je als millennial met beleggen?

Uit studies blijkt namelijk dat bij de baby boomers, de generatie die voor de millennials kwam, amper 11% actief zijn centen belegt. Bij de millennials loopt dat cijfer op tot bijna één vijfde, namelijk 18%. En hun beleggingsmethodes zijn ook compleet vernieuwend.

Dankzij het internet en hun grote kennis van technologie, vinden millennials makkelijk de weg naar online beleggingsplatforms. De transparantie en eenvoud waarmee vandaag kan belegd worden is zoveel groter dan bij de baby boomers. Zij moesten vaak nog dagelijks de koers van hun aandelen checken via de krant en het duurde soms meerdere dagen voordat hun order via de bank was doorgegeven. Nu kunnen millennials met een paar klikken en swipes op hun telefoon, al snel wat orders plaatsen.

Ook de aanvoer van informatie is veel breder geworden. Millennials kunnen wereldwijd artikels, adviezen en technische analyses lezen over de effecten die zij interessant vinden. Ze zijn beter geïnformeerd dan hun ouders, die vaak enkel konden vertrouwen op het advies van hun bankier of buurman. Beleggingsbeslissingen zijn dus ook vaak gefundeerder dan de investeringen van de baby boomers.

Als laatste hebben millennials ook toegang tot een steeds meer gediversifieerde range van activa. Trackers, ETF’s, opties, fondsen, turbo’s, cryptocurrencies,… het zijn allemaal activaklassen die veel minder toegankelijk waren enkele generaties geleden, of die zelfs niet eens bestonden. Millennials hebben een grote keuze aan beleggingsopportuniteiten, en daar maken ze ook gebruik van.

Is deze generatie gedoemd om een slechte economische toekomst tegemoet te gaan? Millennials hebben deze boodschap ondertussen zoveel gehoord, waardoor ze hun gedrag hieraan zijn gaan aanpassen. Deze generatie is flexibel, goed geïnformeerd en proactief. Geen nood dus, de millennials maken hun eigen toekomst wel!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.