Bill Ackman verliest 1 miljard dollar

Iedereen heeft al eens een mindere dag, maar wat Bill Ackman dinsdag overkwam is net iets meer dan een baaldag. De beruchte hedgefondsmanager verloor begin deze week maar eventjes 900 miljoen euro of 1 miljard dollar. Een belegging in de farmareus Valeant pakte niet uit zoals hij had verwacht, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Met 9% van de aandelen heeft Ackmans hedgefonds Pershing Square Capital een groot deel van de Canadese farmareus Valeant in handen. Toen het bedrijf echter zeer slechte cijfers bekend maakte, daalde de beurskoers pijlsnel. Een aandeel dat in augustus 2015 nog 262 dollar waard was, verschrompelde tot een miezerige 33,50 dollar. De beurswaarde van de Canadese groep daalde op enkele dagen tijd van 90 miljard dollar naar 20 miljard. Ook de omzetsprognose van 3 miljard dollar werd naar beneden bijgesteld tot 2,3 miljard dollar. Slecht nieuws dus voor Bill Ackman.

Berkshire Hathaway, het beleggingsvehicel van goeroe Warren Buffett, had eerder nog gewaarschuwd voor Valeant en zijn immorele praktijken. Maar daar had Pershing Square Capital blijkbaar geen oren naar. Nu wordt Valeant in één adem genoemd met Enron. Een nieuw schandaal die een reus aan het wankelen brengt. Nu het deksel van de beerput komt, is er een nieuwe instroom aan laakbare praktijken: opgeklopte cijfers, malafide verkooppraktijken, woekerwinsten op medicijnen en ga zo maar door.

Door het grote aandeel van Ackmans hedgefonds in Valeant, daalde ook de notering van Pershing Square met maar eventjes 13 procent. In totaal daalde het aandeel dit jaar al 34 procent. Om die val nu te stoppen, wil Ackman benoemd worden in de raad van commissarissen van Valeant.

(Bron: De Volkskrant)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.