Gokken versus beleggen

Sommige mensen spreken niet over “beleggen op de beurs” maar eerder “spelen op de beurs”. Wordt beleggen dan gezien als een spel? Kun je evengoed gokken op een sportwedstrijd of blackjacktafel dan je geld op de beurs te beleggen? Waarom zou je kiezen voor beleggen als je ook duizenden euro’s kunt verdienen door juist te gokken?

Asset allocatie

Asset allocatie gaat om het goed samenstellen van een beleggingsportefeuille. Je spreidt je geld over verschillende activaklassen zoals obligaties, aandelen, opties en staatsbons. Naast deze spreiding over activaklassen heen, probeer je ook binnen je activaklasse een spreiding aan te houden. Je belegt in activa van bedrijven in verschillende sectoren en geografische spreiding. Deze spreiding, asset allocatie, doe je om je risico te spreiden.

Lees meer: Hoe jouw spaargeld beleggen? Vind de geschikte asset allocatie

Zoals bij beleggen kan je ook bij gokken aan asset allocatie doen. Je kunt je inzet spreiden over verschillende types van gokspelen. Je kunt lottokaartjes krassen, op sportwedstrijden of aan de blackjacktafel inzetten, je kunt zelfs weddenschappen aangaan met vrienden. Ook bij gokken is een soort asset allocatie dus mogelijk.

Inschatting en kennis

Als je een beleggingsportefeuille samenstelt, als volleerd belegger, dan doe je dat met kennis van zaken. Je leest nieuwsberichten, probeert de invloed van macro-economische activiteiten in te schatten op je portefeuille, je doet aan technische analyse. Al deze en andere tools zorgen ervoor dat je een goede inschatting kunt maken van de risico’s en de activa die je dient aan te kopen. Om een inschatting te maken over de geschikte belegging, bestaan er echter veel meer tools, zelfs wetenschappelijk onderbouwd, dan bij weddenschappen.

Net zoals bij beleggen, kan je bij bepaalde gokspelen je risico’s beperken. Het ene gokspel geeft de speler iets meer invloed dan het andere. Met poker bijvoorbeeld gaat het niet enkel om de kaarten, maar ook hoe jij de tafel kan manipuleren. Als je een weddenschap aangaat met vrienden over een bepaalde actie die jij zult uitvoeren ten opzichte van iemand anders, kan je ook je eigen kansen behoorlijk inschatten. Zelfs bij gokken op voetbalmatchen of paardenrace kan je analyseren welke ploeg de beste kansen heeft. Net zoals bij de beurs kan je enerzijds je eigen technische kennis gebruiken en anderzijds gegevens uit het verleden interpreteren om een goede keuze te maken.

Lees meer: Steeds meer beleggers spelen Russische roulette

Wat zijn dan de grote verschillen tussen gokken en beleggen?

Duur

Weddenschappen gaan zelden over een visie op lange termijn. Je sluit nu een weddenschap af en binnen een korte tijd, soms een paar minuten, soms een aantal dagen, weet je of je juist was of niet. Bij activa op de beurs ligt dit helemaal anders. Je kunt je instapmoment eventueel fout ingeschat hebben, of net niet de topper binnen de sector aangekocht hebben, maar dit kan op termijn nog weer veranderen. Je gaat voor de lange termijn inspelen op de beurs, en dit zorgt dat gokjes op korte termijn veel makkelijker kunnen rechtgezet worden op lange termijn.

All in

Bij gokken gebeurt het ook zelden dat je maar een deeltje van je inzet verliest. Je zet 100 euro in en hoopt hiervan 200 euro terug te krijgen. Verlies je de weddenschap, dan ben je je ingezette 100 euro volledig kwijt. Bij beleggingen is dit, enkele activaklassen uitgezonderd, zelden het geval. Je kunt namelijk 100 euro inzetten, en op korte termijn een stevige daling meemaken. Toch zal je pas echt je totale inzet verliezen, als het betreffende bedrijf failliet gaat. Kies je voor opties, futures of turbo’s, dan kan je uiteraard wel je volledige inzet verliezen.

Gokken kan je gerust doen, als je het enkel ziet als een leuk spel om te spelen, beleggen is toch iets anders. Wil je echter een financieel plan opbouwen voor de toekomst, dan is het samenstellen van een beleggingsportefeuille, toch een beter plan.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.