Gevaar voor beleggers in 2018

Voor beleggers was 2017 in veel opzichten een verrassend jaar. Zo konden de verwachte stijgingen van de dollarkoers en van de rente zich niet doorzetten. Anderzijds presteerden de beurzen uitstekend en eigenlijk was dat toch ook een verrassing in positieve zin. 2017 bewees opnieuw hoe moeilijk het is om voor de financiële markten voorspellingen te maken. Toch willen we hier een poging wagen en vooruitkijken naar 2018.

Europa is sterker geworden

Na de keuze van de Britten voor de Brexit en de verkiezing van Donald Trump, bestond de vrees dat de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland ook voor een politieke aardverschuiving zouden zorgen op het oude continent, maar vooralsnog zijn Geert Wilders, Marine Le Pen en Alexander Gauland er in die landen niet in geslaagd om het laken naar zich toe te trekken. De Brexit lijkt trouwens ook de Europese eenheid te hebben versterkt en er mag verwacht worden dat de tandem Merkel-Macron nog inspanningen zal doen die het oude continent en zijn economie ten goede moeten komen.

Lees meer: Dit is wat beleggers doen na de Brexit

Telkens als er op de beurzen sprake was van enige ongerustheid, ebde die al na enkele dagen weg. Nog nooit lijken beleggers in aandelen zo zeker van hun stuk te zijn geweest want de volatiliteitsindex, die eigenlijk de graadmeter is van de onzekerheid, bereikte echte laagterecords.

Positief algemeen klimaat

Het nieuwe jaar gaat van start in een bijzonder positief algemeen economisch klimaat, wat ook de ondernemingen ten goede moet komen. Wereldwijd groeit de economie en de groeivooruitzichten zijn in alle regio’s opwaarts herzien. Het is zelden eerder gebeurt dat de economie regionaal gezien zo weinig discrepanties vertoont.

Tegelijk voeren alle landen inspanningen om de bedrijfsbelastingen te verlagen. Dat zorgt voor een bijzonder gunstige economische context, waarin de ondernemingen normaal gezien mogen verwachten dat ze hun winsten nog zullen zien toenemen. Dat zou dus ook een verder positief effect moeten hebben op de beurskoersen.

Waar schuilt het gevaar dan?

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Wereldwijde problemen zoals de klimaatcrisis, de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis, waarvoor de beleggers tot nu toe de ogen lijken te hebben gesloten, zijn verre van opgelost. Niemand kan voorspellen of één of andere uiting daarvan toch niet plots voor grote onzekerheid kan zorgen en de aandelenkoersen onderuit kan halen.

Lees meer: Wat is het effect van terrorisme op de financiële markten?

Lees meer: 5 manieren om klimaatrisico’s in je portfolio te beoordelen en te managen

Ook de schulden van de consumenten, die in 2008 en 2009 aan de basis lagen van de grote crisis, zijn opnieuw fors toegenomen. Bovendien blijft het de vraag of de huidige situatie met een mooie groei en volledige tewerkstelling in landen als de Verenigde Staten, Japan en Duitsland, de inflatie niet zal doen ontsporen.

In dat geval zullen de centrale banken geen andere keuze hebben dan de rente toch fors te verhogen en dat zou dan de aandelenkoersen behoorlijk pijn kunnen doen.

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.