Voordelen beleggen in futures

Futures zijn eigenlijk een vorm van termijncontracten waarbij de koper zich ertoe verbind om op een bepaald moment een bepaalde hoeveelheid van de onderliggende waarde aan te kopen of te verkopen van/aan een bepaalde koper. Deze onderliggende waarden kunnen zowel indices als valuta, grondstoffen of aandelen zijn. De koper gaat daarbij rekenen op een specifieke wijziging (stijging of daling) van de onderliggende waarde om zo een bepaald voordeel te bekomen. Futures lenen zich dan ook uitstekend om hoge rendementen te behalen – wetende dat hier ook risico’s aan verbonden zijn. Maar wat zijn nu echt de grote voordelen van beleggen in futures en wanneer is het aangeraden om hiermee te starten?

De hefboomwerking

Een future heeft een zogenaamde hefboomwerking. Aan de hand van deze hefboom kan je met een beperkte margin (waarborg) beleggen in de totale waarde van het onderliggend aandeel, index of valuta. De margin geeft de tegenpartij de waarborg dat jij jouw verplichtingen als belegger ook nadien gaat nakomen. Door de hefboomwerking van de future zijn zeer grote winsten mogelijk indien de markt in de gunstige richting verloopt. Hoge rendementsniveaus vormen dan ook het doel van iedere belegger en kan dan ook als belangrijk voordeel van futures genoemd worden. Let echter wel op: tegenover het hoge rendement staat ook het vergroot risico dat je de margin in contanten zal moeten aanvullen in geval van verlies. Enige relativering is echter op zijn plaats: futures lenen zich anderzijds uitstekend op vlak van risicobeheersing. Als geoefende belegger kan je inspelen op de marktevolutie aan de hand van deze hefboomwerking om zo het eigen risico te beperken of de potentiële winsten te vergroten. Nog een van de voordelen van futures.

Lees meer: Wat is een future contract

Eenvoudige instrumenten

Een van de voornaamste voordelen van futures is dat het gaat om zogenaamde eenvoudige instrumenten, letterlijk én figuurlijk. Futures geven de mogelijkheid om zowel op stijgende (long) als dalende (short) markten te speculeren en zowel uit koersdalingen als -stijgingen voordelen te behalen. Dit is trouwens ideaal binnen een beleggersportefeuille waarbij je het effect van een dalende markt op de eigen verliezen wenst te beperken. Maar futures zijn ook letterlijk heel eenvoudige instrumenten: met slechts een enkele rekening kan je handelen op zowel grondstoffen, indices, aandelen én valuta.

Lage kosten

Het feit dat de kosten van het beleggen in futures over het algemeen vrij tot zeer laag zijn wordt door beleggers vaak als een van de belangrijkste voordelen van futures genoemd. Een futuremarkt is over het algemeen zeer liquide en de lage spreads hebben ook lage kosten als gevolg. Bij futures wordt er gewerkt met zogenaamde commissies die zeer beperkt zijn (bv. € 2,20 in het geval van een DAX Future). Naast deze commissie zijn er ook nog zogenaamde exchange fees die vaak niet hoger zijn dan een enkele euro (DAX: € 0.60). Hoe dan ook worden de totale kosten voor zowel het sluiten als het aanvankelijk openen van een positie ruimschoots gedekt bij reeds de kleinste winstcijfers. De voordelen van futures lijken zo eindeloos.

Lees meer: Hoe werken futures?

Razendsnel beleggen

Belangrijk voor beleggers is dat alles vlot en snel gebeurd. Wij kunnen je geruststellen: orders op dergelijke Future markten worden meteen uitgevoerd en op één enkele markt samengebracht en verhandeld. Een transparant overzicht van de markt wordt daarbij gegarandeerd. Beleggers hebben zo toegang tot een inzichtelijke markt waarbij ze vlot en snel grafieken en analyses kunnen raadplegen.

Conclusie

Futures vormen vanwege de vele voordelen een ideaal beleggingsmiddel voor beleggers met een eigen mening en visie op de effectenmarkt. Deze beleggers hebben kennis van zaken en menen te weten hoe een bepaalde onderliggende waarde waarschijnlijk zal evolueren. Daartegenover weten zij dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn en zijn zij bereid om deze alsook te nemen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.