Handelen in valuta futures

Een future of een termijncontract was vroeger een manier om jou in te dekken tegen risico’s allerhande. Ervaren beleggers kunnen het zich amper nog voorstellen want nu is het een stevig instrument geworden in handen van speculanten. Toch kan het dit oude doel nog altijd lenigen, denken we maar aan valuta futures.

Wie een termijncontract of future afsluit met een partij stemt ermee in om een bepaald product te verkopen binnen een bepaalde termijn aan vooraf bepaalde voorwaarden en het belangrijkste tegen een bepaalde prijs. Op die manier kan je als handelaar het risico wat schuwen. Een producent met een levertermijn van pakweg 3 maanden, kan op die manier niet meer gaan eisen van de koper. Speculanten kregen al snel dollartekens in de ogen want hier kon je wel wat mee doen. Futurecontracten werden al snel een financieel product als een ander.

De settlement price, de onderhandelde prijs waartegen na afloop van de termijn moet verkocht worden, ligt op voorhand vast. De echte actuele waarde van het product kan over die termijn al flink wat gestegen of gedaald zijn. Daar halen speculanten dan ook hun winst (of verlies) uit. Maar er is meer, er is sprake van een hefboomeffect. Een effect die resultaten met een factor kan uitvergroten. Een tweesnijdend zwaard.

Lees meerFutures: hoe werkt de hefboom?

Om een futurecontract aan te gaan wordt een margin gevraagd. Een kost die dient om het risico te dekken. Hoe meer de prijs van het product gaat afwijken van de verwachte prijs, en daarmee het risico doet aanzwellen, hoe groter die margin wordt. Met andere woorden, zowel de verkoper als koper kunnen geacht worden om geld bij te storten als margin. Een onafhankelijke instelling, genaamd de clearing institute, bewaakt de margins van een futurecontract.

Maar hoe helpt een future nu bij valutaverschillen?

Ook voor handel waarbij valuta een grote rol speelt, kunnen futuretransacties van groot belang zijn. Opnieuw omwille van dezelfde reden: het indekken van een bepaald risico namelijk valutaschommelingen. Maar ook hier: indien er significante stijgingen of dalingen plaatsvinden kan een kentering voor grote risico’s zorgen. Behoorlijk contradictorisch.

Een voorbeeld: jouw onderneming exporteert richting Verenigde Staten. Je wordt pas betaald bij levering maar die neemt ongeveer 3 maanden in beslag. De koper betaalt jou in Amerikaanse dollars. Dit betekent dat een wijziging in de dollar/euro-koers een groot verschil kan betekenen voor jouw winst. Een valuta future kan hierbij bescherming bieden. Door een termijncontract af te sluiten kan je een valutadaling vermijden.

Doe je dit niet, dan heb je enkele opties. De dollar wordt sterker en jouw winst stijgt in principe. Daalt de dollar, dan is jouw winst aanzienlijk gezakt. Heb je echter een futurecontract, dan kan je profiteren van de sterkere dollar én geniet je door de kleine inleg (de margin) nog eens van een stevig hefboomeffect. Slaat de valutakoers tegen, dan beschermt het futurecontract jou tegen de dalende dollar.

Lees meerHoe kan je geld verdienen met forex trading?

Door de grote koersfluctuaties bij de belangrijkste munten: de euro, de dollar en de Britse pond winnen futurecontracten voor valuta aan interesse. De risico’s en opportuniteiten zijn nu eenmaal een realiteit.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.