De hefboom bij futures

Futures maken gebruik van een zogenaamde hefboom. Met deze hefboom zouden grote winsten en hoge rendementen behaald kunnen worden terwijl er slechts een kleine investering noodzakelijk zou zijn. Hoe zit een dergelijke hefboom bij futures ineen en hoe kan je er voordeel uithalen? Wij zetten één en ander voor je op een rijtje.

De hefboom bij futures

De hefboom wordt vaak genoemd als een belangrijk voordeel van beleggen in futures. Elk futures contract werkt dan ook met een dergelijke hefboom. Deze hefboom stelt jou als belegger in staat om met slechts een beperkte margin of waarborg te beleggen in een bepaalde onderliggende waarde (aandeel, index, grondstof, valuta). Of simpeler gezegd: een hefboom maakt het mogelijk om met een beperkte investering toch grote winsten en rendementen te behalen.

Lees meer: Wat is een future contract?

Een dergelijke hefboom wordt steeds aan de hand van een bepaald verhoudingsgetal weergegeven. Is dit verhoudingsgetal bijvoorbeeld 1:80, dan kan je met een inbreng van slechts € 100 virtueel beleggen voor € 8.000 (x80).

Een praktisch voorbeeld lijkt noodzakelijk:

  • De waarde van de DAX is bijvoorbeeld vastgesteld op DAX x € 20
  • Staat de index bijvoorbeeld op 2.000, dan is de onderliggende waarde gelijk aan 2.000 x € 20 = € 40.000
  • De intraday margin is momenteel gelijk aan € 6.930. Je moet dit bedrag op jouw rekening staan hebben als waarborg om een dergelijke futurecontract af te sluiten. Op deze manier heeft de andere partij enige zekerheid dat je jouw verplichtingen kan nakomen.
  • Dit wil zeggen dat het verhoudingsgetal gelijk is aan € 40.000 / € 6.930 = 5,77:1

Hoe werkt een hefboom bij futures ?

Een dergelijke hefboom valt eigenlijk het beste te vergelijken met een klassieke lening. De aanbieder betaalt dus een groot deel van uw positie. In dit geval € 33.070 (€ 40.000 – € 6.930). Jij bent eigenlijk op geen enkel moment fysieke eigenaar van de onderliggende effecten: de broker bezit ze, zal ze kopen en hij zal ze verkopen. Het verschil tussen de opening- en sluitingskoers zal hij uiteindelijk verrekenen met jouw eigen saldo.

Met een hoge hefboom kan je echter hoge winsten behalen. Wanneer de koers in ons voorbeeld bijvoorbeeld met één enkele euro zou stijgen, zou jij € 5,77 rijker zijn geworden. Bij een hefboom van 1:50 zou dit € 50 zijn. Wanneer de koers echter één euro daalt zal je in dat geval ook € 50 verliezen. Hoe hoger de hefboom hoe meer winst je enerzijds kan maken, maar hoe meer risico’s je anderzijds ook zal lopen. Winst en verlies op je gekozen positie zal verrekend worden met je saldo.

Lees meerWat zijn de voordelen om te beleggen in futures?

Risco’s van de hefboom

Een hefboom moet altijd gezien worden als een nuttig maar tevens erg risicovol instrument dat altijd twee kanten op kan gaan. Het valt af te raden om met een al te hoge hefboom aan de slag te gaan: de verliezen kunnen (te) snel oplopen. De positie kan dan ook door de broker gesloten worden. Aangeraden wordt om als beginnende belegger (Lees meer: Beleggen voor beginners: hoe starten met beleggen?) voor een vrij lage hefboom te kiezen en deze eventueel naarmate de ervaring in de beleggingswereld stijgt langzaam te laten toenemen. Hoge hefboomwaarden zoals 1:500 vallen volkomen af te raden en kunnen vernietigend werken. Echt niemand kan voldoende doordacht speculeren op dergelijke kleine koersverschillen en maar al te snel worden dergelijke posities wegens tegenvallende resultaten snel door de broker gesloten. Een hefboom bij futures kan een handig winst verhogend middel zijn, maar enige voorzichtigheid blijft geboden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.