Futures voor beginners

Steeds meer beleggers maken de overstap van aandelen naar futures. Sommige beleggers halen aan dat grote winsten halen absoluut niet moeilijk is, maar simulaties tonen aan dat slechts 30 procent van futures handelaars echt winst maken. Bovendien blijkt dat wie een grondige kennis heeft van futures meer kans maakt om ook effectief winst te boeken. De basis doen we daarom voor jou uit de doeken: futures voor beginners.

What’s in a name ?

Een future is eigenlijk een contract tussen twee verschillende partijen, waarbij beide partijen zich ertoe verbinden om een bepaalde onderliggende waarde op de eindvervaldag van het contract voor een afgesproken toekomstige (vandaar ‘future’) prijs te verhandelen.

  • De koper: engageert zich in de aankoop van de onderliggende waarde tegen een vooraf vastgestelde prijs op de eindvervaldag;
  • De verkoper: engageert zich in de verkoop van de onderliggende waarde tegen de afgesproken prijs op de eindvervaldag.

Lees meer: Wat is een future contract?

Futures voor beginners in de praktijk

In de praktijk gaat de onderliggende waarde helemaal niet over van verkoper naar koper, maar is er een zogenaamde cash settlement. De koper van een S&P500-future zal inderdaad niet overgaan tot het effectief kopen van een korf met daarin alle 500 aandelen, dat zou het niet zo een interessant beleggingsproduct maken voor de bescheiden beleggers.

In de praktijk worden de meeste contracten dan ook voor hun effectieve eindvervaldag geneutraliseerd. Dat is de basis van futures. Meer zelfs: vindt er geen neutralisering plaats voor de eindvervaldag, dan zal de houder een afrekening krijgen omdat een future nu eenmaal een instrument is met een beperkte looptijd. Zodra de eindvervaldag gepasseerd is, houdt de future gewoon op te bestaan.

Lees meer: Futures: hoe werkt de hefboom?

Winst of verlies

Of je nu winst of verlies boekt zal afhangen van de koerswijziging van de onderliggende waarde. Simplistisch gezegd komt het op onderstaande neer:

Bij een stijgende koers

  • De koper maakt winst
  • De verkoper maakt verlies

Bij een dalende koers

  • De koper maakt verlies
  • De verkoper maakt winst

De feitelijke winst of verlies is daarbij gelijk aan de waarde van 1 indexpunt x het aantal punten koersverschil. De waarde van 1 indexpunt verschilt daarbij van contract tot contract: bij een future op de Bel20 bijvoorbeeld is de waarde van een dergelijk indexpunt gelijk aan € 20, terwijl dat bij een future op de AEX-index gelijk is aan € 200.

Voor wie zijn futures geschikt ?

Hou er bij futures rekening mee dat bij elke euro die jij wint, iemand anders er één verliest. Aangezien er bij de winnaars nog eens enkele slimme jongens zitten, zijn er over het algemeen meer verliezers dan winnaars (70/30).

Wil je beleggen in futures, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk tot dat groepje slimme jongens te behoren. Aangezien je als (ver)koper een bepaalde koerswijziging verwacht, zal je ook een uitgesproken mening moeten hebben over de onderliggende waarde. Die mening, die krijg je niet zomaar. Je zal een studie over de onderliggende waarde moeten uitvoeren, je zal rapporten moeten lezen en je zal allerhande analyses met elkaar moeten vergelijken. Ben je daar dan eindelijk klaar mee? Dan moet er nog een hele resem aan papierwerk worden ingevuld, let daar trouwens mee op want zo kan het nog enige tijd duren vooraleer je je eerste order effectief kan inleggen.

Ben je klaar voor de volgende stap? Lees dan gerust verder over de wonderlijke wereld van futures. Een goed voorbereid man/vrouw is er inderdaad twee waard.

Lees meerHandelen in valuta futures

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.