Bundesbank deed onderzoek naar High Frequency Trading

High frequency trading heeft het potentieel om op markten de liquiditeit te laten toenemen maar ook te laten afnemen bij een hogere volatiliteit. Tot die conclusie komt een studie uitgevoerd door de Bundesbank.

De studie, gepubliceerd op 24 oktober, focuste zich op data verzameld door de Bundesbank en DAX futures. Binnen deze twee zeer liquide Duitse producten wordt heel wat aan high frequency trading (HFT) gedaan. Researchers ontdekten dat, terwijl HFT normaal gesproken de marktprijs verbetert, er bewijs is dat de zogeheten “market makers”, die klaar staan om welbepaalde aandelen te kopen en te verkopen, zich doorgaans weerhouden in periodes van hoge volatiliteit. Dit versterkt de volatiliteit en zou in extreme gevallen tot zeer plotse onverwachte wijzigingen kunnen leiden, suggereert de studie.

“In een kalme marktomgeving, dragen high frequency traders bij tot een belangrijk deel van de liquiditeit”, aldus het Bundesbank onderzoek. “Tijdens marktfases met een hoge volatiliteit daarentegen, toon het onderzoek dat market makers die gebruik maken van HFT de liquiditeit reduceren. High frequency traders zijn vooral actief in tijden met zeer veel marktfluctuaties en dragen daardoor bij tot trendversterkende prijsevoluties”.

Dit resultaat kan extra impulsen en aandacht bieden voor het aanslepende debat over de regelgeving rond high frequency trading, maakt Bundesbank zich sterk. Met deze studie willen de betrokken partijen vooral de deur open beuken naar toekomstig onderzoek. Zo onderstreept de Bundesbank nog maar eens hoe belangrijk het is dat high frequency traders buffers inbouwen voor periodes van toenemende stress.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.