Frauduleuze tradingplatformen herkennen

Dankzij het internet is traden nog nooit zo gemakkelijk geweest. De concurrentie tussen banken en online tradingplatformen is groot geworden. Deze gezonde competitie heeft de transactiekosten voor de beleggers steeds interessanter gemaakt. Spijtig genoeg ontstaan op deze wijde markt ook malafide bedrijven. Diefstal is van alle tijden. Waar vroeger geldtransporten met paard en kar werden overvallen, zitten de overvallers nu veilig in een appartementje achter hun computers. Hoe ontmasker je frauduleuze tradingplatformen? 

Begin met Google!

Eenvoudiger kan het niet zijn. Google de naam van het platform waarbij je wilt beleggen en je krijgt meteen een inzicht. De zoekmachine geeft vaak al suggesties bij het intikken van de naam van een bedrijf. Staan er termen tussen de suggesties als “scam”, “fake”, wees dan meteen kritisch!

Ga ook op zoek op review websites als Trustpilot. Het platform kan je vergelijken met een soort Tripadvisor, waar consumenten hun mening over een bedrijf kwijt kunnen. Ook bedrijven reageren soms op bepaalde reviews. Opgelet, malafide bedrijven durven ook reviews opstellen. Als de meerderheid van de ervaringen negatief is en hier en daar een positief bericht staat, dan kan dit een extra indicator zijn.

Doe wat dieper onderzoek naar frauduleuze tradingplatformen

Waar heeft het bedrijf zijn hoofdzetel? Kijk dit na op alle plaatsen van de website. Zoek bij de contactgegevens en vergeet ook niet de kleine lettertjes onderaan de website. Komen er meerdere namen van bedrijven en holdings voor? Dan kan je deze ook even via een zoekmachine gaan natrekken. 

Lees meer: Hoe kies je de juiste online broker?

Je kunt deze adressen zelfs opzoeken via de Google Maps functie. Grote financiële bedrijven hebben soms mooie kantoren op toplocaties. Vaak wordt ook gevraagd om geld over te schrijven op een interne rekening, vanaf hier worden deze bedragen naar jouw account gestort. Elke bank heeft een swift nummer. Zoek ook even dit nummer op. Betrouwbare bedrijven werken met grote banken als Citybank, Deutsche bank,… Blijf weg van kleine onbetrouwbare bankjes met slechte reviews.

Kwaliteit van de website

Kijk ook even naar de kwaliteit van de website en dubbelcheck hun info. Grote platformen hebben een kenniscentrum met uitgebreide filmpjes, specialisten aan het woord en soms zelfs een blog. Frauduleuze bedrijven zullen dit dus willen nabootsen, een kwalitatieve geloofwaardige website bouwen kost weinig werk en tijd. 

Een kenniscentrum met uitgebreide informatie echter, vraagt een stuk meer werk. Malafide platformen zullen dus vaak hun informatie halen bij andere websites om tijd te besparen. Een aantal zinnen kopiëren en natrekken via Google zal al snel meer inzicht geven.

Enkele voorbeelden

Een gewaardeerd tradingplatform

Als je de website van het tradingplatform Lynx gaat opzoeken, dan zie je dat dit bedrijf zijn hoofdkantoor voor België heeft in Gent, een duidelijk adres dat je zelfs kunt bezoeken. Op hun website lees je verder bij het onderdeel “Disclaimer” dat het bedrijf een moederbedrijf heeft in Nederland en erkend wordt door het FSMA. In hun kennisportaal staan unieke teksten en wekelijks worden er live masterclasses aangeboden. Het bedrijf krijgt een positieve Google rating. Niet iedere gebruiker is enthousiast over het gebruiksgemak, of kosten, maar er staan geen negatieve berichten over vermoeden van fraude.

Een frauduleus tradingplatform?

Kijk je naar Infinitrade, dan krijg je een ander verhaal. De website is mooi opgebouwd. Zoek je echter wat dieper, dan zijn er toch een aantal zaken die als negatief signaal kunnen worden opgevat. Zo zijn hun ebooks niet origineel door hen geschreven. Het zijn stukken tekst overgenomen uit verschillende andere websites over financiën. In hun contactgegevens kan je informatie vinden over een adres in Bulgarije, hun hoofdzetel ligt op de Marshalleilanden. In hun disclaimer spreken ze nog over een moederbedrijf in Groot-Brittannië, maar dat lijkt al sinds 2013 te zijn ontbonden. Transacties verlopen via de bank MisterTango in Litouwen, een bank die, samen met Infinitrade, maar weinig positieve reviews krijgt op Trustpilot.

Twee platformen die hetzelfde aanbieden, maar weliswaar met twee andere invalshoeken. Aan jou als belegger de keuze, aan wie je liever je geld toevertrouwt!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.