Hedge fondsen: types in alle kleuren

Bij de verschillende soorten hedgefondsen komen ook uiteenlopende strategieën kijken. Afhankelijk van de verwachtingen die men heeft en de stappen die men wil ondernemen. De strategieën worden meestal gebaseerd op een duidelijke visie op de toekomstverwachtingen, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van ingewikkelde wiskundige modellen. Daar zijn die verwachtingen immers op gebaseerd. Een overzicht van de verschillende types hedgefondsen geeft een duidelijker beeld van welke aanpak men hanteert, wat men er precies probeert mee te bereiken en waardoor ze getypeerd zijn.

1. Global macro hedgefonds

Een global macro fonds is een fonds waarbij men verschillen verwacht in het rendement van uiteenlopende beleggingscategorieën.

2. Equity long-short hedgefonds

Bij dit type fonds verwacht men eveneens verschillen in rendement, maar dan tussen diverse categorieën van verscheidene aandelen of de aandelen zelf.

3. Distressed securities

Bij een distressed securites hedgefonds helpt men bedrijven die in een moeilijke financiële situatie zitten. En dit door er aandelen van te kopen. Belangrijk is dat er over het algemeen wordt verwacht dat de onderliggende bedrijven van het hedgefonds zichzelf uit de moeilijkheden weten te werken.

Lees meer: Wat is een hedge fonds?

4. Fixed income arbitrage

Een fixed income arbitrage fonds wordt gekenmerkt door het toepassen van (vaak zeer minieme) prijsverschillen en uiteenlopende markten voor vastrentende waarden en afleidingen (of derivaties) daarvan.

5. Merger arbitrage

Een dergelijk type hedgefonds wordt getypeerd door het aankopen van bepaalde aandelen in een bedrijf, waarbij er van uit wordt gegaan dat er op die aandelen een bod zal worden gedaan. Dit verhoogt in het algemeen de koers van de aandelen in kwestie. Er kan ook ‘short’ worden gegaan op aandelen als men verwacht dat de biedende partij de overname financiert door hun eigen aandelen uit te geven – waardoor de koers van die aandelen automatisch gedrukt wordt.

6. Convertible arbitrage

In het geval van een convertible arbitrage probeert men te profiteren van de prijsverschillen die naar voren komen tussen aandelen, opties en zogenaamde converteerbare obligaties (converteerbare obligaties of convertibles zijn obligaties die omgezet kunnen worden in aandelen).

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.