Raoul Pal, ex-hedgefondsmanager

Een hedgefondsmanager die het geld beheerde in één van ’s werelds grootste fondsen, stuurt een waarschuwing uit aan iedereen die in zijn voetsporen wil treden: doe het niet! Raoul Pal verliet de industrie in 2004. Hij ging op pensioen toen hij 36 werd. Toch noemt hij de financiële sector een barslechte sector voor mensen met ambitie.

Raoul Pal beheerder het GLG Global Macro Fund. Vanuit London was hij enkele jaren aan de slag voor het prestigieuze GLG Partners. De man beheerde miljarden maar toch wuifde hij de sector in 2004 vaarwel. Ondanks de fabelachtige verloning – wie kan immers zeggen dat het pensioen wenkt op 36-jarige leeftijd? – haalt hij nu zwaar uit naar de financiële sector.

In een interview met Business Insider vertelt Pal hoe hij mensen afraadt om in zijn voetsporen te treden. “Heel wat managers werken keihard, de stress is buitensporig en het is niet meer makkelijk om nog goede cijfers te noteren. Bovendien verdienen ze veel te weinig”, aldus de voormalige hedgefondsmanager.

Pal staat niet alleen met zijn mening. Het gevoel dat de gouden jaren achter ons liggen, treft heel wat financiële profielen. Hedgefondsen gaan echter heel discreet te werk en schreeuwen hun rendementen niet van de daken. Maar er moet wat gebeuren. De schrik in de sector zit er stevig in, nu ze merken dat de kapitaalkrachtige investeerders hun geld elders onderbrengen.

De tijden van George Soros zijn voorbij

“Mensen zijn niet langer bereid om risico’s te nemen”, zei Pal. “De gouden dagen van Julian Robertson of George Soros, die vaak rendementen van meer dan 100 procent haalden, liggen definitief achter ons”. De harde tijden die zijn ex-collega’s doormaken, hebben ze echter niet alleen aan externe factoren te danken. Volgens Pal moeten ze ook in eigen boezem durven kijken. “Kleine startups hebben moeite om kapitaal op te halen bij investeerders, terwijl veel te veel fondsen achter dezelfde vissen aanzitten”, gaf hij mee. “Iedere trader of fondsmanager wil terechtkomen in een familiebedrijf. Maar er zijn helemaal niet veel kleine bedrijven met grote investeringskracht.

Toch hoeven jonge financials volgens Raoul Pal niet te wanhopen. Er zijn nog heel wat kansen voor startende ambitieuze mensen met een economische achtergrond. Data-analyse is volgens de ex-manager een belangrijke nieuwe sector. De andere is het ondernemerschap. “De hoogste returns op kapitaal zie je nu niet langer bij investeerders maar bij ondernemers”, zei hij. “Een kleine zelfstandige kan 20 procent jaarlijks rendement halen. Wil je dezelfde cijfers neerzetten als hedgefondsmanager dan moet je al de beste ter wereld worden”.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.