Pictet Water fonds

Er zijn wereldwijd een aantal bedreigingen die de mens op zich ziet afkomen. Als belegger kun je daarom je portefeuille ook inzetten om een verandering teweeg te brengen in de wereld. Fondsen in nutsvoorzieningen zijn niet nieuw. De fondsbeheerder Pictet heeft een ruim aanbod aan fondsen die zich toespitsen op één specifieke markt, product of grondstof. Het fonds Pictet Water is hun grote paradepaardje, waarmee jij als belegger een verschil kunt maken voor je portefeuille en voor de wereld!

Watertekort door klimaatverandering

Hoe je het draait of keert, het klimaat en water hebben de laatste maanden het nieuws gedomineerd. Niet iedereen is het eens over de snelheid waarmee er veranderingen optreden in de weersomstandigheden, maar iedereen hoort al een aantal zomers op rij, negatieve berichten over onze drinkwatervoorraden in België. Ook in Spanje lijkt al jarenlang een groot probleem met water. Dat is niet alleen te wijten aan het klimaat, maar ook aan de toeristische voorzieningen aan de Costa’s.

En waterschaarste is voor Europa zelfs een recent probleem, in Afrika woedt het gevecht tegen droogte en de oprukkende woestijnen al decennialang. De weersomstandigheden worden extremer. Bij grote waterval, na een lange periode van droogte, kan het water niet voldoende in de bodem dringen. Water dat vervuild is stroomt naar laag geleden gebieden, evolueert soms naar een modderstroom en brengt meer schade dan oplossingen met zich mee.

Lees meer: Beleggen in drinkbaar water nu het nog kan

Bedrijven die zich inzetten om deze problemen aan te pakken, moeten volop worden gesteund. Denk hierbij aan waterzuiveringssystemen, bedrijven actief in waterbevoorrading of milieudiensten die de problemen aan de kern proberen aan te pakken. Je kunt als belegger op zoek gaan naar individuele bedrijven en hierin stelselmatig beleggen, of je kiest voor het fonds Pictet Water, dat voor jou de selectie helpt maken.

Het fonds Pictet Water

Pictet is een uitzonderlijk bedrijf op wereldniveau. Deze bank, ruim 200 jaar geleden opgericht, is nog steeds in private handen en toch één van de grootste spelers in zijn niche in de wereld. De bank specialiseerde al vanaf het begin in private banking en wealth management. Geen bank voor kleine spelers dus. Uit een noodzaak om steeds vernieuwende oplossingen te bieden voor hun zeer rijk cliënteel, richtte de bank Pictet Asset Management op. Hun tak die zich toespitst op het ontwerpen en beheren van fondsen op topniveau.

Pictet kiest niet voor de algemene fondsen zoals Carmignac dat doet, of ook niet voor een niet te overzien arsenaal aan fondsen zoals Blackrock. De fondsbeheerder heeft zijn sterren verdiend door zich te gaan concentreren op sectoren, markten en grondstoffen. Met fondsen zoals Pictet Timber, Pictet Digital of Pictet Water, speelt het in op actieve trends. Critici stellen dat Pictet met een aantal van zijn fondsen probeert in te spelen op schaarste. Het bedrijf zelf, gaat er prat op, dat het hoofdzakelijk op zoek gaat naar bedrijven, die een beschermende rol willen spelen.

Pictet Water fonds heeft de laatste tien jaar een mooie koers gevaren. Het fonds krijgt bij Morningstar vier sterren. Dit betekent dat het kan gerekend worden bij de beste 20% fondsen in zijn sector. Het fonds kent, zoals alle beursgenoteerde effecten, een stelselmatig verloop. 2018 was niet het beste jaar voor het fonds. Toch kan het een gestage groei van ongeveer 10% per jaar voorleggen. Met Pictet Water ondersteun je dus niet enkel de groei in je portefeuille. Je belegt ermee in bedrijven die wereldwijd het waterprobleem willen aanvechten. Het fonds kan hiermee gerekend worden onder de ethische fondsen, niet inspelen op schaarste, maar op een noodzakelijke verandering.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.