Blootstelling pensioenfonds aan Carmignac Patrimoine A

Ooit het fonds onder de fondsen, lijkt op vandaag nog een schim van zichzelf. Carmignac Patrimoine A heeft veel goed te maken. Het fonds was ooit een veilige haven voor veel beleggers die graag hun risico beperkten maar toch een graantje van de beurs wilden meepikken. Op vandaag is het ver zoeken naar deze graantjes. Kan Carmignac Patrimoine A zich in de huidige beursomstandigheden nog herpakken?

De samenstelling

Het fonds Carmignac Patrimoine A valt onder de noemer gemengde fondsen wereldwijd, met een neutraal risicoprofiel. De samenstelling varieert naargelang het beurssentiment, het streefdoel is echter om steeds maximaal voor de helft te zijn belegd in aandelen om het risico te beperken. De rest wordt aangevuld met obligaties, dus het onderdeel obligaties is steeds minimaal 50% en maximaal het volledige fonds.

Op vandaag zien we echter een zwaar overgewicht aan obligaties. Er wordt zowel ingezet op obligaties op met een langere looptijd, maar er zijn ook short posities in aandelen. Carmignac neemt op dit moment ook leningen, om zo met een hefboom te kunnen beleggen. Intresten zijn namelijk zo laag, dat dit een mogelijkheid biedt om wat extra rendement te genereren.

Lees meer: Waarom kiezen voor beleggingsfondsen?

Verloop van de koers

In de huidige marktomstandigheden blijkt het voor deze fondsbeheerder echter moeilijk om in zijn sterfonds veel rendement te boeken. De laatste vier jaar zien we eerder een status quo. De koers van Carmignac Patrimoine A blijft wat hangen rond de 600 euro. Dit mede omwille van de zeer lage intresten die op obligaties en staatsbons geboekt worden. Tot 2014 was het mogelijk om jaarlijks een gemiddeld rendement van 5% tot 7% te halen, wat fantastisch was voor een fonds met dit soort samenstelling.

Wie op vandaag een obligatie wil kopen moet daarnaast ook sterk rekening houden met het renterisico. Indien de centrale banken de marktrente willen optrekken, kan de waarde van obligaties daardoor gaan zakken.

Lees meer: Waarom voeren central banken een rentebeleid?

Fondsen die hoofdzakelijk gericht zijn op obligaties, moeten hier dus heel veel rekening mee houden. Ze focussen zich daarom op enerzijds risicovolle, hoogrentende, maar kortlopende obligaties. Ze dekken deze risicovollere activa in met langlopende staatsleningen die echter wat minder opbrengen. Het is een moeilijke oefening, dat zien we ook bij andere fondsenhuizen, niet enkel Carmignac heeft hieronder te lijden. Toch blijkt Carmignac het hier slechter te doen dan andere fondsenhuizen.

Door het stramme beheer van het fonds, is Carmignac Patrimoine A, in een paar jaar tijd, veel van zijn pluimen verloren. Waar dit fonds vroeger vijf sterren behaalde bij Morningstar, de referentie voor fondsenratings, krijgt het nu nog amper twee sterren. Daarnaast krijgt het fonds ook een neutraal advies, het past volgens Morningstar dus niet meer in je beleggingsportefeuille. Er zijn betere alternatieven op de markt.

Controleer je beleggingen

Veel beleggers hebben Carmignac Patrimoine A in portefeuille, zonder dit zelfs te beseffen. Omdat het fonds sinds 1989 steeds een goede trackrecord had, en toch bij de fondsen met neutraal risico behoorde, liep het in het oog bij de banken en verzekeraars.

Heel veel banken hebben er dan ook voor gekozen om Carmignac Patrimoine A als onderpand te gebruiken voor hun gestructureerde beleggingen, eigen huisfondsen of Tak21 en Tak23 beleggingen. Argenta, BNP Paribas Fortis, Crelan,… het zijn maar een aantal voorbeelden.

Heb je zelf een portefeuille die geadviseerd werd door een bankier? Beleg je daarmee hoofdzakelijk in beleggingsverzekeringen van het type tak23, pensioenspaarfondsen of huisfondsen, uitgegeven door de bank zelf? Kijk dan zeker eens de onderliggende activa na! Wie weet is je blootstelling aan dit fonds wel veel groter dan je denkt!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.