Waarom kiezen voor beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen bestaan er in vele vormen. Pure aandelenfondsen, gemengde fondsen, eventueel specifiek toegespitst op één sector of regio. Wereldwijd bestaan er een aantal bekende fondsbeheerders, maar ook elke grootbank heeft zijn eigen fondsen ontwikkeld voor zijn klanten. Voor welk type belegger zijn beleggingsfondsen nu geschikt?

Wat is een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds kun je als het ware beschrijven als een portefeuille waarin verschillende beleggingen zijn opgenomen. Aandelen, obligaties, vreemde valuta, opties,… Een fondsbeheerder zoekt de ideale mix voor het type fonds dat hij beheert. Als belegger kun jij één of meerdere deelbewijzen van dit fonds kopen. Doet de fondsbeheerder zijn werk goed? Dan deel jij in de winst.

Lees meerWat is beleggen? Lees onze uitgebreide definitie

Om te weten hoe een fonds is samengesteld is de fondsbeheerder verplicht een prospectus op te maken. Hierin staat beschreven welke koers het fonds belooft te varen. Zo kan het een puur aandelenfonds zijn bijvoorbeeld, dat zich specialiseert in de Aziatische markt. Of eerder een obligatiefonds dat op zoek gaat naar obligaties met een korte looptijd en hoge jaarlijkse coupon. Afhankelijk van jouw beleggersprofiel kun je op zoek gaan naar één of meerdere geschikte fondsen om deelbewijzen van aan te kopen.

Onbekend is onbemind

Wil je graag wat investeren maar weet je niet hoe of waar te beginnen. Kies voor een algemeen beleggingsfonds, dat wereldwijd in verschillende activaklassen belegt. Zo kan je meteen, zonder enige kennis van de economie of beurs, aan de hand van één deelbewijs meteen een goed gespreide investering doen.

Veel financiële instellingen bieden het stapsgewijs beleggen aan voor fondsen. Selecteer een maandelijks bedrag, bijvoorbeeld 100 euro, en laat dit automatisch beleggen in het gewenste fonds. Zo bouw je stapsgewijs en zonder al te veel kennis van zaken, toch een mooie beleggingsportefeuille op.

Onbereikbare markten

Op bepaalde markten, vaak in Azië of landen in ontwikkeling, is het niet evident om als belegger individuele aandelen te kopen. Dit vaak omwille van beschermingsmechanismen die deze overheden inbouwen. Via beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in deze markten of regio’s kun je wel wat geld beleggen in bepaalde regio’s in de wereld. Dit omdat institutionele beleggers wel toegang krijgen op markten waar je als particulier niet kunt in beleggen. Een fonds of tracker is dan de enige oplossing.

Spreiding per sector

Geloof je in een bepaalde sector? Technologie? Generische geneesmiddelen? 3D-printing? Dankzij beleggingsfondsen kun je één of meerdere deelbewijzen aankopen die meteen een grote selectie bedrijven uit deze gewenste sector bevatten. De fondsbeheerder doet voor jou de studie van de specifieke sector en kiest de aandelen die volgens hem of haar het grootste stijgingspotentieel hebben.

Beperkte kosten

Beleggen in fondsen kost een jaarlijks beheersloon. Dit is logisch, want één of meerdere fondsbeheerders of teams houden zich bezig met het dagelijkse management van het fonds. Met de aankoop van deelbewijzen in één fonds bezit je vaak in één klap tien tot honderd verschillende aandelen en obligaties in verschillende bedrijven. Indien je dit soort spreiding in je eigen portefeuille individueel wenst op te bouwen, dan komen hier veel kosten bij kijken.

Lees meerDe fiscaliteit van beleggingsfondsen

Fondsen bieden een brede spreiding over activaklassen, sectoren en regio’s heen, je hebt een fondsbeheerder die dagelijks met de portefeuille bezig is. De enige kost die hieraan verbonden is, is het beheersloon. Als je dit zou vergelijken met het opbouwen van een eigen portefeuille en het betalen van een eigen portefeuillebeheerder, dan kom je uiteraard stukken duurder uit.

Hou er wel rekening mee, bepaalde fondsen of banken rekenen ook instapkosten. Daarnaast moeten ook nog taksen worden ingecalculeerd, maar dat is ook het geval wanneer je zelf in aandelen of obligaties gaat beleggen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.