Beleggen in Londens rioolwater

Wat doe je als institutionele belegger wanneer aandelen en obligaties niet meer renderen zoals verwacht? Dan ga je op zoek naar valabele alternatieven. Alternatieve beleggingen waarbij het midden wordt gehouden tussen risico en rendement. Pensioenfondsen zoeken daarom steeds vaker hun heil buiten de beurs om. Kan je daar als kleine belegger wat van leren? Absoluut!

Beleggen hoeft niet altijd via de beurs te verlopen. Dat weten institutionele beleggers maar al te goed. Hoewel de professionele partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars nog altijd 92,5 procent van het beheerd vermogen binnen de beurs beleggen, groeit het aandeel buiten-de-beurs-beleggingen voortdurend. Vermogensbeheerder Standard Life Investments verwacht dat tegen 2021 8.000 miljard dollar buiten de beurs belegd zal worden.

Illiquide beleggingen zitten duidelijk in de lift en de reden daarvoor is eenvoudig. Institutionele beleggers gaan een verbintenis aan met hun klanten. Wie bijna op pensioen gaat verwacht een rendement op zijn pensioenfonds. Om dat rendement te halen beleggen pensioenfondsen dit kapitaal. De rendementen op klassieke beleggingen voldoen echter niet langer dus gaan de vermogensbeheerders op zoek over het muurtje.

Alternatieve beleggingen zijn momenteel bijzonder interessant voor deze professionele beleggers. Daar krijg je nog rendementen zonder een torenhoog risico. Vooral pensioenfondsen gaan op zoek naar dergelijke projecten. Ongeveer 30 procent van hun beheerd vermogen wordt toegekend aan buiten-de-beurs producten. Een voorbeeld is Thames Water. Elke dag passeert 4 miljard liter water doorheen hun riolen en infrastructuur. En in 2016 spreekt men over een nieuwe superriool. Heel wat institutionele beleggers zien daar brood in en stoppen er met plezier hun geld in.

Infrastructuur is een booming business en landsgrenzen vormen voor beleggers geen beperking meer. Windmolens in Maleisië of grondwinning in Hongkong, maakt hen allemaal niets uit. Rendement is wat ze nastreven. Betekent dit dat pensioenfondsen op een gevaarlijke richel aan het dansen zijn? Geenszins. Grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars moeten een groot deel van hun geld in veilige producten onderbrengen met als doel het risico te beperken.

Momenteel wordt wereldwijd 6.200 miljard dollar buiten de beurs belegd. De komende 5 jaar verwachten echters een toename van 10 procent. Voor investeringen in infrastructuur in Azië kent een grote populariteit. Ondanks het avontuurlijke imago van buiten-de-beurs-beleggingen daalde het illiquidity risk van 200 in 2009 naar 100 anno 2016.

(bron: fd.nl)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.