Duurzaam beleggen: enkele foute vooroordelen

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder, maar er leven nog veel misvattingen. Tijd om de vijf meest gangbare misvattingen rond duurzaam beleggen te weerleggen.

Misvatting 1: Duurzaam beleggen is niet meer dan het mijden van foute aandelen

Met foute aandelen, ook bekend als sin stocks, worden bedrijven in sectoren bedoeld die door sommige beleggers als onethisch worden beschouwd, zoals tabak, alcohol of gokken. Ze sluiten deze aandelen uit of stoten ze af. Bij duurzaam beleggen gaat het niet zozeer om het uitsluiten van bepaalde aandelen, maar om een zorgvuldige beoordeling van factoren op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur, de ESG-criteria.

Misvatting 2: Duurzaam beleggen kost rendement

Er zijn steeds meer bewijzen dat duurzaam beleggen zeker niet ten koste van het rendement gaat. Uit onderzoeken blijkt dat bedrijven die inzetten op ESG, gemiddeld betere financiële resultaten behaalden. Beleggers die zich verdiepen in ESG-vraagstukken gaan niet alleen beter begrijpen wat bedrijven doen, maar ook hoe ze het doen.

Misvatting 3: Duurzaam beleggen is hetzelfde als groen beleggen

De indruk kan gemakkelijk ontstaan dat de E van ESG, die staat voor Environment ofwel milieu, belangrijker is dan de andere twee. De meeste thematische beleggingsfondsen richten zich op milieugerelateerde onderwerpen en het klimaat staat hoog op de agenda bij beleggers. Het belang van maatschappelijke kwesties en goed ondernemingsbestuur neemt echter toe.

Lees meer: Duurzaam beleggen in België

Misvatting 4: Het werkt alleen in de meest ontwikkelde markten

De meeste ESG-cijfers waarover we beschikken, zijn afkomstig van grote bedrijven in ontwikkelde markten. Dat betekent niet dat ESG-overwegingen voor bedrijven in de opkomende markten niet urgent zijn. Onderzoeken hoe bedrijven omgaan met belanghebbenden, milieukwesties en maatschappelijke verandering, is relevant in elke markt. In de opkomende markten zal het echter meer graafwerk vereisen.

Misvatting 5: Het werkt alleen bij aandelen

Bij duurzaam beleggen denken we meestal aan aandelen, maar het gaat verder. Bij obligaties bijvoorbeeld helpt een ESG-analyse om de risico’s te ontdekken. Een goed geleid bedrijf zal minder snel bij waardevernietigende rampen betrokken raken en zal beter in staat zijn beleggers die geld aan hen lenen, terug te betalen.

Conclusie

Beleggingen worden niet gedaan in een vacuüm; overal ter wereld worden ondernemingen geconfronteerd met sociale, economische, milieugerelateerde en sectorspecifieke veranderingen. Het verschil tussen de waarde van bedrijven die aan de goede en aan de verkeerde kant van die ontwikkelingen staan, zal daardoor waarschijnlijk steeds groter worden. Door te beleggen in duurzame bedrijven, kunnen beleggers hun kans op succes vergroten.

(Bron: Schroders)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.