KBC klopt Bel20 met gemak

Beter presteren dan de Belgische sterindex Bel20, dat deden maar liefst 12 van de 13 beleggingsfondsen met een focus op Belgische aandelen. Dat blijkt uit een artikel uit De Tijd. Vooral het KBC Equity Flanders fonds doet het met een rendement van net geen 10 procent opvallend beter.

De resultaten van de Bel20 vielen in 2016 wat tegen. De volledige korf van aandelen liet een status-quo optekenen. Vooral de aandelen van AB InBev en Engie drukten op de Bel20. Ze daalden respectievelijk 10 en 22 procent. Een stevige domper op de nationale sterindex. Bovendien wegen ze met hun 12 procent nog eens zwaar door in Bel20-mand.

In 2014, toen AB Inbev een gewicht meekreeg van 15 procent, steeg het bierconcern met maar liefst 20 procent en krikte nagenoeg in zijn eentje de Bel20 de lucht in. Nu gebeurde net het omgekeerde. Het aandeel van een aandeel binnen een fonds is beperkt tot 10 procent. Een fondsenbeheerder kan dus niet maximaal meeprofiteren wanneer een aandeel met een groot gewicht explosief stijgt. Anderzijds krijgt een beleggingsfonds ook niet de klappen wanneer een aandeel in de grootorde van AB Inbev het hard te verduren heeft.

Bel20 aandelen presteren op lange termijn

Uit een studie van De Tijd blijkt dat het merendeel van de fondsen de Bel20 ook op lange termijn kloppen. Met een gemiddeld jaarrendement van 16,8 procent over de voorbije 5 jaar boeken de fondsen een stevige return. De Bel20 ging er die periode 13,8 procent op vooruit. Ook hier is het KBC Equity Flanders fonds met 22,6 procent de koploper.

Lees meer: Waarom langetermijnbeleggers winnaars zijn?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.