Fiscaliteit beleggingsfondsen

Beleggen brengt naast opbrengsten ook kosten met zich mee. Naast inschrijvingskosten betaal je bij sommige banken ook nog een jaarlijks bewaarloon. Daarnaast rekenen de fondsbeheerders een jaarlijks beheersloon. Vergeet bij de berekening van je rendement ook zeker niet de fiscale implicaties die vasthangen aan het beleggen in een beleggingsfonds. Afhankelijk van het type fonds waarin je belegt, kan de wijze van belasting verschillend zijn. Een overzicht van de fiscaliteit van beleggingsfondsen.

Kapitalisatiefondsen

De meeste fondsen zijn uitgebracht onder twee vormen: kapitalisatie of distributie. De naam zegt het zelf, kapitalisatiefondsen houden hun winsten, coupons en dividenden bij en herbeleggen deze weer in het fonds. Distributiefondsen keren op regelmatige basis hun winst aan de belegger uit.

Bij kapitalisatie hoef je dus geen jaarlijkse fiscale bijdrage af te betalen. Enkel wanneer je het fonds verkoopt, wordt een bedrag afgehouden. Dit wordt onder de prospectus vaak vernoemd als de “TOB” – taks op de beursverrichtingen – bij uitstap en deze bedraagt 1,38% van de volledige waarde van je belegging. Heb je nu voor twee jaar of tien jaar in een bepaald fonds je gelden laten renderen, de TOB van 1,38% ligt vast.

Distributiefonsen

Bij fondsen die met een periodieke distributie werken, ligt dit anders. In dit geval is er geen TOB bij uitstap. Deze fondsen keren op regelmatige basis een dividend uit. Dit kan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Je zult wel belast worden op de uitgekeerde dividenden. Het huidige niveau van roerende voorheffing op dividenden ligt op 30%.

Deze roerende voorheffing wordt enkel afgehouden op het uitgekeerde dividend, niet op de totale waarde van het fonds. Over het algemeen zijn fondsen met een distributie fiscaal het meest interessant. Fondsbeheerders kennen de fiscale regels en houden hiermee rekening.

Welke keuze maak je?

Over het algemeen blijkt een distributiefonds de beste beslissing. Vaak worden maar minimale opbrengsten van het fonds uitgekeerd als dividend en wordt de meerwaarde binnen het fonds gehouden. Zo is de roerende voorheffing ook minimaal. Als je uiteindelijk je deelbewijzen van het fonds verkoopt, dan krijg je ook de opgebouwde meerwaarde als winst uitgekeerd. In dit geval hoef je geen TOB te betalen dus is deze uitgekeerde meerwaarde onbelast.

Lees meerDit is wat beleggen in fondsen aantrekkelijk maakt

Uiteraard zal je je beslissing voor distributie of kapitalisatie niet enkel maken gebaseerd op de fiscaliteit van beleggingsfondsen. Echter is het wel steeds interessant om hier rekening mee te houden. Zeker als je de instapkosten, bewaarlonen, beheerskosten en fiscale kosten in het achterhoofd houdt, dan probeer je best te optimaliseren. Fondsen bieden veel mogelijkheden, maar brengen ook kosten met zich mee.

Gemeenschappelijke beleggingsfondsen

Opgelet, er is nog een extra categorie met een uitzonderlijke fiscaliteit van beleggingsfondsen. Namelijk de gemeenschappelijke beleggingsfondsen. Denk bijvoorbeeld aan het populaire Carmignac Patrimoine A of Flossbach Von Storch. Bij dit type fondsen wordt je als belegger beschouwd als gedeelde eigenaar van het fonds en niet zomaar als investeerder. Strikt genomen moet je bij dit soort fondsen elk jaar je opbrengsten aangeven in je belastingaangifte. Op de websites van deze fondsbeheerders staat dan ook een tool waarmee je kan berekenen welk specifiek bedrag je moet aangeven in je belastingaangifte.

Door deze aangifte zelf te doen hoef je ook bij deze fondsen geen TOB bij uitstap of roerende voorheffing meer te betalen. Het vraagt iets meer werk, maar dit hoef je ook maar één keer per jaar te doen. Strikt genomen is de fiscaliteit van dit fonds het meest correct. Je wordt namelijk enkel belast op de effectieve meerwaarde die je op jaarbasis hebt geboekt.

Beslissingen overheid

Bovenstaande percentages kunnen onderhevig zijn aan veranderingen. De laatste tien jaar heeft de overheid de TOB bij uitstap en de roerende voorheffing af en toe verhoogd. Kijk dus steeds het prospectus van het fonds na om de fiscale implicaties van je belegging na te kijken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.