Na enkele moeilijke jaren lijkt de trein van het duurzaam beleggen, of het maatschappelijk verantwoord investeren, opnieuw op gang te komen. Zowel spaarders als beleggers trekken weer de kaart van beleggingsfondsen, aandelen en obligaties met een duurzaam karakter. Geen evidentie na enkele moeilijkere jaren.
Zowel de markt voor het duurzaam sparen als het duurzaam beleggen winnen aan belang. Ze tekenen beiden een grotere groei op dan de traditionele producten. De inkrimping die deze groei voorafging was vooral te wijten aan het aflopen van heel wat duurzame beleggingsproducten. De vraag vanuit de markt en het aanbod vanuit de financiële instellingen bleven nagenoeg op peil.
Duurzaam beleggen maakte al een ferme wijziging door. We onderscheiden 4 duidelijke fases in het duurzaam beleggen en sparen. De evolutie ziet er als volgt uit:
Fase 1: de negatieve criteria
Hieronder vallen producten waar mensen absoluut niet wilden in beleggen. De roep om enkel geld te investeren in bedrijven met de juiste morele principes kwam er tijdens de Vietnamoorlog. Beleggers schuwden onder andere wapenfabrikanten. De basis van wat duurzaam was en wat niet gebeurde dus vooral aan de hand van negatieve criteria.
Fase 2: de positieve criteria
Langzaamaan raakte het duurzaam beleggen ingeburgerd en kon er een shift gebeuren naar positieve criteria. Bedrijven die aan bepaalde punten voldeden -een goed milieubeleid of een gezond sociaal management- stonden voortaan te boek als duurzame organisaties waarin het goed was te investeren.
Lees meer: Ethisch beleggen of maatschappelijk verantwoord beleggen?
Fase 3: de huidige criteria
Niet alleen is het voortaan om te voldoen aan milieunormen en sociale standaarden maar ook bestuurlijke factoren moeten worden ter harte genomen. Vandaag kunnen we duurzaam beleggen in de derde fase situeren.
Fase 4: weldra de norm voor duurzame ondernemingen
De derde fase maakt nu ook een lichte transformatie door. Een bijkomend criterium is de open dialoog tussen het bedrijf en de aandeelhouders. Op die manier is er een transparantie tussen beide partijen die erg op prijs gesteld wordt.
De meeste recente cijfers dateren uit 2014. Toen stelde een Vlaams milieurapport dat ongeveer 11,4 miljard euro geïnvesteerd werd in duurzame producten. Tussen 1992 en 2010 groeide het beheerde geld in duurzame producten van 0,5 miljard euro naar 11 miljard euro. Daarna, toen heel wat producten het einde van hun looptijd bereikten, daalde dit naar 7,7 miljard, om nu weer gestaag te stijgen naar de 11,4 miljard uit 2014.
(bron: MIRA)