Wat maakt beleggen in fondsen aantrekkelijk?

De populariteit van fondsen blijft onder Belgische beleggers groot. Ze schatten de voordelen die fondsen met zich meebrengen naar waarden. We kennen allemaal de pensioenfondsen maar zijn de kleine beleggers ook genoeg vertrouwd met de andere fondsen?

Risicospreiding, daar draait het altijd om bij een goede belegging. Niet alle eieren in een mandje onderbrengen maar zorgen voor een goed doordachte diversificatie. Krijgt een land, sector, bedrijf of markt een klap op de kop, dan heb je nog andere pijlers in jouw portefeuille die je staande houden. Wel nu, een fonds kan al voor een groot deel het spreidingsrisico opvangen. Dit zijn de redenen waarom fondsen zoveel kleine beleggers blijven verleiden.

1. Risicospreiding

Een fonds is een bundeling van aandelen. Doordat er al sprake is van meerdere aandelen is er dus per definitie een spreiding. Anderzijds hebben al deze aandelen een gemeenschappelijk raak punt, een grote gemene deler. Zo kan een fonds een verzameling zijn van technologie bedrijven of Amerikaanse aandelen. Dit houdt dan weer een risico in want de technologiesector of de Amerikaanse markt zal maar eens in het oog van een financiële storm terecht komen.

Om het risico dus nog wat te schuwen, koop je beter niet één enkel fonds maar een aantal fondsen. Op die manier spreid je nog wat meer wat jouw rendement en nachtrust (indien je een defensief profiel hebt) ten goede.

Lees meer: Starten met beleggen? Bepaal eerst jouw risicoprofiel

2. Kosten

Transacties betekenen altijd kosten. En kosten die gaan ten koste van het rendement. Die wil je dus zoveel mogelijk mijden. Een fonds is dus een verzameling van aandelen zonder dat je al die aandelen afzonderlijk moet kopen. De kost ligt dus een pak lager. Zeker als je het beschouwt ten opzicht van het risico.

3. Mogelijkheden

Fondsen openen deuren naar veel mogelijkheden. Een bepaalde uitgifte van een obligatie is financieel misschien niet haalbaar door de hoge instapkost. Middels een fonds is het misschien toch mogelijk om te profiteren van die veel belovende obligatie. Als intekenaar op een fonds kan je een samen-staan-we-sterk-gevoel creëren.

Lees meer: Wat zijn fondsen?

4. Focus

Spreiden en focus een contradictie? Nee hoor! Wie een sterk geloof heeft, en bij voorkeur een lange horizon, kan inzetten op een regio, sector of ander aandachtspunt zoals duurzaamheid. Met fondsen heb je de mogelijkheid om eenvoudig te segmenteren op al die mogelijkheden. Ook hier is en blijft het belangrijk om voldoende spreiding in acht te nemen.

Lees meer: Beleggen in duurzame fondsen in België

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.