Films over beleggen en geld

Beleggen en investeren in een aantrekkelijk script gooien en er nog een leuke film aan overhouden? Ja dat kan. We zochten 6 films over beleggen bij elkaar waarin de wereld van de finance aan bod komt. Sommige kleppers kende je misschien al maar enkele pareltjes zou het ontdekken meer dan waard. Ideaal voor wie een avond wil je ontspannen maar toch nog wat over de in’s en de out’s van de financiële wereld wil bijleren. Hollywood meets Wall Street!

Rogue Trader (1999)

Rogue TraderIn 1995 werd de financiële wereld opgeschrikt door één van de grootste bankfiasco’s uit de geschiedenis. Dit is een verhaal van Nick Leeson, de man die zijn eentje zoveel schulden opstapelde dat de Barings Bank, de oudste handelsbank ter wereld, bankroet ging. Nick is een gewone volksjongen die door hard werk en doorzettingsvermogen in het Indonesisch kantoor van de bank belandt. In de sterk groeiende maar soms ondoorgrondelijke Aziatische economie leidt hij grote verliezen maar weet die handig te verbergen achter schijnbaar fantastische deal. Alleen Nick beseft dat zijn bank in de nesten zit, maar hij hoopt zich uit de nood te redden.

 

Boiler Room (2000)

Boiler RoomSeth Davis, zoon van een gerespecteerde rechter, is een intelligente en snelle jongen, die met zijn illegale gokhuis in een razend tempo zijn eerste miljoenen bij elkaar probeert te vergaren. Alles verloopt zeer florissant, totdat de mannen van optiehandelaarbedrijf JT MARLIN bij hem op de stoep staan en hem vragen voor hen te werken. Nadat Seth met zijn zakeninstinct geweldige successen behaalt, komt hij er al snel achter dat JT MARLIN van fraudes aan elkaar hangt. De FBI is ook bezig met een onderzoek. Met de reputatie van zijn vader op het spel, wordt Seth gedwongen voor de FBI te werken. Lukt het Seth zich hier zonder kleerscheuren uit te redden…?

 

Wall Street (1987)

Wall StreetIn deze meeslepende blik achter de schermen van het grote geld in de jaren ’80 wordt een ambitieuze jonge effectenmakelaar wordt verlokt tot de illegale, lucratieve wereld van bedrijfsspionage wanneer hij wordt overgehaald door de macht, status en financiële genialiteit van de Wall Street legende Gordon Gekko. Wanneer hij hem eindelijk ontmoet wordt Fox meegetrokken in de wereld van yuppies, duistere deals, geld en vrouwen. Maar al snel komt hij tot de ontdekking dat die plotselinge rijkdom een te hoge tol eist. Daryl Hannah en Michael Douglas spelen de hoofdrollen in het pakkende moraliteitsverhaal over de mislukte American Dream.

 

Wall Street 2: Money Never Sleeps (2010)

Wall Street 2: Money Never SleepsNadat hij zijn lange gevangenisstraf heeft uitgezeten, is Gordon Gekko een buitenstaander in de financiële wereld die hij ooit domineerde. Hij gaat een verbond aan met Jake (Shia LaBeouf), de verloofde van zijn dochter, om hun verbroken relatie weer te herstellen. Maar kunnen zij Gekko werkelijk vertrouwen?

 

 

 

Wall Street 1 & 2 (Combo)

Wall Street 1 & 2

Margin Call (2011)

Margin CallWanneer de jonge financieel analist Peter Sullivan ontdekt dat zijn bank in slechte papieren dreigt te komen door een reeks barslechte investeringen, gaan de poppen aan het dansen. Al gauw blijkt dat de schuldigen zich op alle niveaus bevinden.

Binnen een periode van 24 uur moeten ingrijpende financiële en morele beslissingen genomen worden die verregaande gevolgen zullen hebben voor de globale economie. In de benepen kantoorruimtes stijgt de temperatuur wanneer de bedrijfstop onderzoekt wat moet primeren: het eigenbelang of het algemeen belang?

‘Margin Call’ is een bloedstollend en fascinerend onderzoek naar de menselijke facetten van een onderwerp dat al te vaak ten prooi is gevallen aan ongenuanceerde zwart-wit argumenten.

The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall StreetOscarwinnaar Martin Scorsese verfilmde met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol de bizarre bestseller van voormalig multimiljonair Jordan Belfort. Een verbijsterend verhaal over decadentie, hebzucht, totale gekte en hoe een steenrijke twintiger jarenlang ‘king of the world’ kon zijn. In ’87 geïntroduceerd in de wereld van het snelle geld door de gehaaide beurshandelaar Mark Hanna, start Belfort op zijn 26e zijn eigen firma Stratton Oakmont. Al snel verdient hij bijna een miljoen dollar. Per week. Zijn tomeloze ambitie leidt tot een gestoord leven vol bedrog, doorgesnoven prostituees, overdadige diners, uitzinnige feesten, peperdure bolides en bergen coke. En dat terwijl zijn bloedmooie vrouw Naomi op hem wacht in zijn landhuis in de Hamptons. Om beide levens vast te houden, bedenkt Belfort met zakenpartner Donnie inventieve manieren om de bakken illegaal geld wit te wassen bij de Zwitserse bank van Jean-Jacques Handali. De meest notoire geldwolf van de jaren ’90 staat boven alles en iedereen, maar dan begint het net van de FBI zich om hem heen te sluiten…

The Big Short (2015)

The Big ShortTerwijl de financiële wereld aan het begin van het nieuwe millennium feestviert, voorspelt buiten Wall Street een handjevol slimme beleggers wat de grote banken, de media en overheid niet zien aankomen: de wereldeconomie staat op instorten. De handel in Amerikaanse hypotheken is namelijk zo kwetsbaar als een grote zeepbel die onherroepelijk uit elkaar zal spatten. De vraag is alleen wanneer. De excentrieke buitenstaanders bedenken ieder voor zich dat ze tegen de ogenschijnlijk stabiele huizenmarkt moeten bieden om te kunnen profiteren van de naderende kredietcrisis. Hun riskante investeringen brengen hen rechtstreeks naar de duistere kant van het moderne bankwezen. Met topacteurs zoals Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt.

Wie liever leest en een voorkeur voor vastgoedbeleggingen heeft, kan hier terecht voor de 5 interessantste boeken over investeren in vastgoed.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.