Over welke capaciteiten beschikt een beleggingsadviseur

Je kan nooit alles weten. Wel, doe er iets aan en omring je met mensen die wel de kennis, de expertise, de know-how in huis hebben. Als we het hebben over beleggen dan is een beleggingsadviseur zo iemand. Wat zijn de taken van een goede beleggingsadviseur?

In tegenstelling tot een vermogensbeheerder, heeft de beleggingsadviseur geen volmacht om zomaar geld te beheren naar eigen inzicht. Een beleggingsadviseur werkt voor een bank of een andere financiële instelling en probeert om klanten en instellingen zo goed mogelijk te adviseren. In principe bestaat de taak van een beleggingsadviseur uit 5 belangrijke onderdelen.

Allereerst is het de taak van een beleggingsadviseur om een correct profiel te schetsen van de klant. Die oriëntering is primordiaal in de opbouw van de klantenrelatie, enkel zo kan hij/zij de klant optimaal bijstaan met een correct advies. Ook is het cruciaal om de grootte van het budget van de klant te kennen. Met deze info kan de beleggingsadviseur aan de slag. De producten, rendementen en risico’s worden afgestemd met de klant. Lijkt het de beleggingsadviseur niet aangewezen voor een welbepaalde klant zeer risicovol te gaan beleggen, dan is het ook zijn taak om dit te melden. Dit lijkt ook in de doelstellingen van de MiFID richtlijn.

Lees meer: Wat is de MiFID richtlijn?

Een bank blijft een bank

Een beleggingsadviseur werkt voor een financiële instelling. Dit is en blijft ten allen tijde ook een commercieel bedrijf. Uiteraard impliceert dit dat het bedrijf winst wil maken, daarom is het voor een beleggingsadviseur belangrijk om de portefeuille van een klant uit te bouwen. Niet enkel om de klant te dienen maar ook voor de commerciële belangen van de bank. De voorgestelde beleggingsproducten moeten passen bij het profiel van de klant maar ook de potentiële marges worden in overweging genomen.

Het reilen en zeilen doorgronden van de economische markten is voor een beleggingsadviseur een absolute must. Snel en doordacht handelen biedt immers een beleggersvoordeel. Het is nu eenmaal zo, wie het snelst koopt wanneer producten in een positieve spiraal terechtkomen, die boekt de grootste winsten. En wie het snelst verkoopt wanneer het tij keert, beperkt zijn verliezen het meest. Een goede relatie met de analisten is dan ook geen overbodige luxe.

Als beleggingsadviseur is het niet alleen de bedoeling om bestaande portefeuilles uit te breiden. Het zal ook zijn of haar taak worden om nieuwe klanten te overtuigen. Een beleggingsadviseur moet ook zijn doelen of targets halen, het najagen van nieuwe klanten is een manier om de targets te bereiken. Iedere bank of aanbieder van beleggingsproducten wil zwevende klanten aantrekken. Dus het komt aan op het verkoopstalent van de beleggingsadviseur.

De eigenschappen van een goede beleggingsadviseur

Een goede beleggingsadviseur moet aan heel wat eigenschappen voldoen. Hij moet bovenal nuchter denken. De beurzen maken soms gekke bokkensprongen, emoties zijn geen goede raadgevers voor financiële beslissingen. Uiteraard is een stevig economisch inzicht onontbeerlijk voor een goede beleggingsadviseur. Meestal werd dit al meegegeven met de opleiding maar enkele jaren ervaring, kunnen geen kwaad.

Lees meerBeheren robotadviseurs straks jouw geld?

Een adviseur en een klant bouwen een relatie op, wat sociale vaardigheden helpen beide partijen in het elkaar begrijpen. Beleggen op een lange termijn is een goede keuze maar de verstandhouding met de beleggingsadviseur moet dan ook een solide basis vormen. Daarom is het belangrijk dat de adviseur, niet alleen goed kan luisteren, maar ook beschikt over een scherp inschattingsvermogen. Welke belegging past bij het profiel van welke klant?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.