Deze 5 merknamen zijn maar liefst 800 miljard waard

Elk jaar stelt BrandZ een lijst op met de meest waardevolle merken in de wereld. Dit jaar wordt de top 5 gedomineerd door de tech-bedrijven met als absolute hoofdvogel Google. De nummer 1 van vorig jaar, Apple, moet zich in 2016 tevreden stellen met een tweede plaats. Dit is de top 5 van meest waardevolle merken ter wereld:

1. Google

Met een merkwaarde van 229 miljard dollar prijkt de internetgigant op de eerste plaats. Ze danken deze topnotering vooral aan de stijging van 32 procent over het afgelopen jaar. Niet alleen wordt het bedrijf uit Silicon Valley wereldwijd aanzien als een van de beste werkgever, bovenal vindt het zichzelf steeds opnieuw uit. Momenteel experimenteren ze volop met zelfrijdende auto’s en andere innovatieve technologieën. Je kan stellen dat Google terug is van weggeweest. De tech-bedrijf voerde de rangschikking al aan tussen 2007 en 2010.

2. Apple

De bekende producent van de iPhone houdt het met een merkwaarde van 228 miljard dollar ontzettend spannend. Het grote verschil met Google is dat Apple een verlies in merkwaarde liet optekenen van ongeveer 8 procent. Vooral de perceptie tegenover het merk was wat negatiever de jongste maanden. Winstprognose vielen wat tegen waardoor het merk het even wat harder te verduren kreeg. Desalniettemin staat het bedrijf uit Cupertino op een stevige tweede plaats.

3. Microsoft

Het brons wordt weggekaapt door oude getrouwe Microsoft. De merkwaarde steeg het afgelopen jaar met een bescheiden 5 procent tot 122 miljard dollar.. De introductie van Windows 10 op computers, laptops, tablets en smartphones droeg bij aan de appreciatie van het merk. Ook de kijk op de toekomst van Microsoft verblijdt velen. Vooral Microsofts focus op virtual reality wordt van nabij gevolgd.

4. AT&T

Dit Amerikaanse telecombedrijf, merkwaarde 107 miljard dollar, is bij ons wat minder gekend maar in de VS scheert het hoge toppen. Het afgelopen jaar steeg de merkwaarde met maar liefst 20 procent. Hoewel Verizon, de andere grote telecomaanbieder op de Amerikaanse markt, ook 8 procent steeg, haalt AT&T vooral zijn mosterd in de entertainment sector. Door een verbreding van hun aanbod slagen ze er in om hun marktwaarde aanzienlijk op te krikken. Daarnaast hielp ook de acquisitie van DirecTV.

5. Facebook

Mark Zukerbergs onderneming is uit geen enkele top meer weg te slaan. Voor het eerst maakt het ook deel uit van deze top 5 na een stijging van een fabelachtige 44 procent in het afgelopen jaar. Door de continue vernieuwing groeit Facebook voortdurend. Bots for Messenger is opnieuw een feature die heel wat belanghebbenden verlekkerd doet uitkijken naar het technologiebedrijf. Volgens BrandZ is de consument minder merktrouw en net daar speelt Facebook uitstekend op in. Facebook heeft een merkwaarde van 103 miljard dollar.

Technologiebedrijven zwaaien dus vooral de plak als het gaat om merkwaarde. De voortdurende innovaties trekken ook de aandacht van heel wat beleggers. Kijk maar naar Amazon, de nummer 7 van BrandZ’s lijst, die zomaar eventjes een omzet van 100 miljard dollar draaide. Toch vind je op plaats 10 bijvoorbeeld IBM terug. Hoewel het bedrijf het slechtste kwartaal sinds 2002 aankondigde, blijft het geloof in deze Amerikaanse reus groot. Het bedrijf trekt volop de kaart van cognitief programmeren en artificiële intelligentie. Troeven die ze in de (nabije) toekomst zeker zullen uitspelen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.