Rachel Fox is altijd al een buitenbeentje geweest. Toen ze 8 jaar was, ging het haar financieel al voor de wind. Ze verdiende een aardige cent als actrice. Onder meer een kleine rol in de Amerikaanse serie Desperate Housewives leverde haar een leuk bedrag op. Ze dacht dat ze haar ganse leven geen geldzorgen meer hoefde maken. Maar daarna sloeg de realiteit genadeloos toe.

Als acteur of actrice leid je geen zeker bestaan. Het ene moment krijg je de ene aanbieding na de andere en vervolgens leef je enkele jaren van een armzalige uitkering. De jobaanbiedingen liggen niet voor het grijpen en zo was het net voor Rachel Fox. “Ik besefte dat mijn job gepaard ging met onzekerheid maar blijkbaar niet genoeg”, zegt het voormalige kindsterretje.

Aangemoedigd door haar ouders leerde ze al snel heel wat bij over geld. Nu ze 19 is, kan ze zich een professionele trader noemen. Al vier jaar bekwaamt ze zich in de wondere wereld van de aandelenhandel. Ondertussen lanceerde ze een blog en een veel bekeken tv-programma op de Amerikaanse commerciële zender. Haar plannen komen nog niet tot een eind want momenteel adviseert ze jongeren en tieners bij hun belastingaangifte. Later dit jaar start ze met een livestream op facebook om jongeren bij te staan bij moeilijke financiële keuzes.

Volgens Rachel Fox zijn er wat basiszaken die een financieel bewuste jongere onder de knie moet hebben. Door die know-how te helpen verstrekken hoopt ze dat leeftijdgenoten de vrijheid vinden. Want zeg nu zelf, jouw geld op een goede manier kunnen beheren, geeft zuurstof aan jouw leven. Wie een inkomen verdient, begrijpt best ook de uitgaven die hij of zij doet.

Zelfs al is jouw vakantiejob om ijsjes op een hoorntje te scheppen, dan nog kan dit weinige geld veel betekenen voor jouw latere financiële onafhankelijkheid. Wie elk jaar 20 procent van zijn geld in aandelen steekt, kan daar een flinke som op verdienen. Het kan zelfs het verschil maken tussen ‘een’ huis en het hét huis van jouw dromen.

Killertips heeft ze niet, noch vindt ze het warm water opnieuw uit. De belangrijkste tips die Rachel Fox jongeren kan meegeven zijn:

Formuleer een budget en hou er jou aan: een gedetailleerd overzicht van alle rekeningen kunnen daarbij helpen. Maak een overzicht van wat er naar plezier gaat, wat er naar eten gaat, etc. Op die manier krijg je belangrijke inzichten in jouw persoonlijke boekhouding. Daar komen onherroepelijk frappante zaken bovendrijven.

Sparen is de sleutel: iedereen zou een noodfonds moeten aanleggen met wat spaargeld. Zo heb je iets om op terug te vallen wanneer het even wat minder gaat. Je kan ook met een specifiek doel gaan sparen: een droomreis, de eerste auto of een bijkomende (dure) opleiding.

Vermijd zware interesten: kredietkaarten zijn voor jongeren een molensteen rond de hals. De zware interesten die financiële instellingen aanrekenen zijn moordend. Daarom is de beste manier om geen schulden op te bouwen wegblijven van de kredietkaarten.

Pensioensparen zodra je kan: jouw pensioen is ongetwijfeld nog een heel eind weg maar toch sta je er nu beter al eens bij stil. Pensioensparen bouwt, met een minimum aan moeite, een leuk kapitaal op.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.