De rijksten der aarde zijn bang en leggen cash reserves aan

Wie hoog vliegt, kan laag vallen. De onzekere tijden spelen ook de rijken parten en dat laat zich stilaan merken. Rijken krijgen schrik van wat ophanden is, hoe verklaar je anders hun plotse voorliefde voor cash. Met een liquiditeit van ongeveer 22 procent, komen we op het hoogste niveau sinds 2010.

De liquiditeit, of de verhouding van cash geld tot de nettowaarde, bedraagt nu ongeveer 22 procent. Dit betekent dat 22 euro van de 100 euro die iemand bezit, bestaat hun bankbiljetten en muntstukken. Een wereldwijd onderzoek onder 2.437 miljardairs, die samen een waarde vertegenwoordigen van 7,7 biljoen dollar, bracht deze schrikreactie aan het licht.

Waarom superrijken pleiten voor flexibelere regels voor cash, is op die manier snel beantwoord. De grimmige economische periode, wereldwijd, met daarenboven nog eens dreigend terrorisme en opvallende politieke verschuivingen (Brexit, de turbulente Amerikaanse verkiezingen,…) noopt hen om een toevlucht te zoeken in grote sommen cash geld.

Het onderzoek van Wealth-X stelt het als volgt: “Miljardairs grijpen geld waar ze maar kunnen, terwijl onzekerheden in de economie en historische hoogtes hen nog eens heuse melkkoeien opleverden”. Bovendien verkochten de superrijken de voorbije 2 jaar heel wat van hun activa en gingen ze publiek met hun bedrijven/investeringen.

Anders gezegd, de superrijken hebben de afgelopen jaren gigantische bedragen gecollecteerd dankzij de verkoop van hun activa en nu staan ze niet te springen om hun miljarden terug in de (onzekere?) markt te investeren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.