Greta Thunberg op kop om klimaat te redden

Klimaatmarsen, jongeren die spijbelen om op de straat te komen, stakingen,… het zijn zeer nobele initiatieven voor een beter milieu. De vraag die uit deze acties weliswaar steeds naar boven komt is om het beleid van de overheden aan te passen voor een beter klimaat. Toch blijkt uit de geschiedenis dat de consument, zijnde de burger, steeds meer invloed heeft gehad dan een overheid. Bewuste consumenten hebben meer invloed op het gedrag van bedrijven, dan sturende overheden en kunnen zo het klimaat redden. Ook hier kun je als belegger je steentje bijdragen.

Overheden maken milieubewuste keuzes duurder

Zowel als belegger, of als consument, is het aan jou om de juiste keuzes te maken. Vind je de strijd voor het redden van het klimaat een goede zaak? Wacht dan niet op wetgevers om jouw vliegtuigticket zwaarder te belasten of je wagen niet meer toe te laten in bepaalde steden. Het zijn vaak niks meer dan verdoken manieren om extra taksen te heffen. Overheden gebruiken ook hoofdzakelijk fiscale maatregelen of boetes om te sensibiliseren, wat een negatieve invloed heeft op je portefeuille.

Alle verplichtingen die overheden opleggen om bedrijven te vergroenen, hebben enerzijds te maken met zware, vernieuwende investeringen. Of anderzijds, ook weer hier, worden bedrijven beboet of moeten ze bijvoorbeeld certificaten betalen om een bepaalde uitstoot te mogen doen. Dezelfde uitstoot gaat in de natuur, maar de fiscale winst gaat naar de overheid. De overige kosten die bedrijven hebben, worden doorgerekend aan de klant, dus ook weer de consument betaalt het gelag.

Speel bedrijven tegen elkaar uit

Kies met jouw spaarcenten zelf welke milieubewuste beslissingen je wilt maken. Als belegger kan dit inhouden dat je kiest voor ethische beleggingen of voor bedrijven die heel duidelijk kiezen voor een groene koers. Wanneer deze trends opgepikt worden door andere bedrijven, zullen deze willen volgen, want bedrijven hebben aandeelhouders nodig.

Kies zo ook in je consumptiegedrag. Steeds in plastic verpakte voeding links laten liggen, kiezen voor vegetarische voeding, kledij van biologisch katoen, bamboe tandenborstels of niet milieubelastende poetsproducten. Vaak zijn deze producten eerder bij kleinere, gespecialiseerde bedrijven te vinden en in eerste instantie zijn ze duur. Maar wanneer blijkt dat vele consumenten deze kopen, zullen ook de grote aanbieders zoals Unilever, Coca-Cola of H&M hun aanbod aanpassen. Dankzij deze gezonde concurrentie worden prijzen voor de consument interessanter. Een veel effectievere manier van milieubewuste veranderingen doorvoeren én het is ook nog eens goed voor je portefeuille.

Lees meer: De voordelen van duurzaam beleggen op een rijtje

Leuke initiatieven

Zowel voor beleggers, als voor consumenten, is het interessant om de ogen open te houden voor nieuwe initiatieven. Denk maar aan bedrijven zoals Beyond Meat. Bij de beursgang schoot het aandeel, van het bedrijf in veganistische burgers, de lucht in. Bij de startbel de eerste dag was het bedrijf al van ongeveer $40 naar $60 gestegen. Vandaag, ongeveer een half jaar verder, staat het aandeel zelfs $160. Start-ups zoals bijvoorbeeld de gerecycleerde schoenen van Rothy’s, zouden bij een beursgang dezelfde beweging kunnen maken. Beleggers gaan er dus van uit, dat milieubewuste bedrijven in de toekomst goed kunnen scoren.

Dat laatste voorbeeld, Rothy’s, heeft blijkbaar ook nog een andere beweging in gang gezet. Het bedrijf recycleert plastic flessen en maakt er hip schoeisel van, dat zelfs door Meghan Markle wordt gedragen. Grote bedrijven zoals H&M nemen deze trend over en hebben ook gerecycleerd materiaal in hun conscious-lijn opgenomen. Om maar te zeggen: de kracht van de investeerder en van de consument, zijn vele keren sterker, dan elke wet die een overheid kan opleggen. Met een positieve invloed op onze portemonnee in plaats van een fiscale aderlating!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.