Voordelen van beleggen in CFD's

Contracts for Difference, of kortweg CFD, zijn geen beleggingsproducten in de klassieke betekenis van dat woord. Met een CFD koop je geen aandelen, obligaties, grondstoffen of wat dan ook, maar ga je eigenlijk een contract aan met een verkoper waarbij je investeert in de waarde van bepaalde producten. Het beleggen in CFD’s heeft dan ook zijn voordelen.

Eén van de voordelen van het beleggen in CFD’s zit vervat in de Nederlandse term “Contract ter verrekening van het verschil” zegt het al: kort door de bocht kan je stellen dat je bij het aangaan van een CFD-contract in wezen inzet op de stijging of daling van bepaalde aandelen en dergelijke zonder deze zelf te bezitten. In deze omschrijving schuilen ook meteen de grootste voordelen van een CFD.

Geen belegging

Eigenlijk bezit je geen beleggingsproducten en handel je niet via de beurs, wat de facto betekent dat je bent vrijgesteld van zowel beurs- als speculatietaksen. Reken daarbij nog de over het algemeen lage transactiekosten, die in vele gevallen letterlijk enkele euro’s bedragen, en je begrijpt dat je hier hoge winsten kan genereren.

Lees meer: Omzeilen van de speculatietaks kan met CFD’s, maar ken je de risico’s?

Geen sluitingsuur, geen wachttijd

CFD’s worden niet via de beurs verhandeld. Je bent dus ook niet gebonden aan de openings- of sluitingstijden van die beurs, wat dan weer betekent dat je heel kort op de bal kan spelen. Stel bijvoorbeeld dat in het laatavondnieuws de overname van een bedrijf wordt aangekondigd. In een klassiek scenario wacht je nagelbijtend op de opening van de beurs om dan snel aandelen te bestellen.

“Bestellen” is hier trouwens echt wel een cruciale term. Je mag jouw order dan wel plaatsen op tijdstip A, wanneer de prijs van een aandeel € 100 bedraagt, dan betekent dit nog altijd niet dat je ook € 100 zal betalen. Indien tegen de tijd dat alle administratie is doorlopen en je effectief jouw aandeel betaalt de prijs is gestegen tot € 110, dan betaal je die laatste prijs. Met een CFD wordt altijd rekening gehouden met de prijs van een product op het ogenblik dat je koopt of verkoopt.

Geen kapitaal

Een van de andere significante voordelen beleggen in CFD’s is het gegeven dat je, dankzij de speciale formule van dit soort contract, helemaal niet veel kapitaal nodig hebt om te beleggen. Je betaalt gemiddeld immers slechts 10% van de waarde van het product dat jouw contract bepaalt. Stel bijvoorbeeld dat een aandeel van bedrijf X een waarde heeft van € 100 en je gaat een CFD aan over de waarde van 100 aandelen, ofwel € 10.000, dan kan je dit doen met een eigen inbreng van € 1.000. Wil je deze CFD langer dan één dag houden, dan heb je € 2.000 nodig. Dit is mogelijk doordat je, zoals eerder gezegd, geen beleggingsproduct koopt maar en contract afsluit waarbij de trader jou betaalt indien het product in waarde stijgt maar jij hem betaalt wanneer het omgekeerde het geval zou zijn. De € 1.000 uit dit voorbeeld zijn dan ook geen betaling maar een waarborg.

Veiligheidsgrenzen

Om bij eventueel tegenvallende resultaten het verlies te beperken kan je bovendien bij het aangaan van jouw contract afspreken dat dit onmiddellijk stopt wanneer een bepaalde ondergrens wordt bereikt. Zo kan je jouw eventuele verliezen tot een minimum beperken.

Lees meer: Beleggen in CFD’s: zijn er ook nadelen aan verbonden?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.