Risico's voor wie kiest voor CFD's

CFD’s is een afkorting voor Contracts for Differences. Het zijn derivaten die een hefboomwerking kennen. Een belegger kan vaak tot wel tweehonderd keer meer posities nemen op indexen dan de waarde die hij op zijn of haar rekening heeft. De hefboom bij CFD’s is dus erg groot. Op aandelen kan een belegger vaak ook tot tien keer meer posities innemen. De hefboom is dus erg groot, en dat heeft voor- en nadelen. Je kunt in een keer veel winst maken maar ook ineens groot verlies lijden. Het is dus erg belangrijk om naar het risicobeheer bij CFD’s te kijken.

Maar wat is die hefboom?

De hefboom is feitelijk de waarde van de posities die je hebt ten opzicht van de waarde van het geld dat op jouw rekening staat. Stel dus dat je 10.000 euro zet op een CFD rekening. Je opent de rekening met 1000 aandelen Rabobank van 15 euro per stuk. Je blootstelling is nu 15000 euro. De hefboom is dus 15000:10000=1,5. Dit is geen enorm grote hefboom. Maar stel dat je ook nog voor Coca Cola 1000 aandelen van 20 euro per stuk opent dan ziet de hefboom er uit als 20000+15000=35000
Dan de 35000 delen door het vermogen = 35000:10000 = een hefboom van 3,5.

Hoe beheers je het risico?

Er is maar een zekerheid die men op de beurs heeft, en dat is dat deze er niet is. Je kunt nooit weten of je winst of verlies zult maken, en kan nooit het risico helemaal beperken. Gelukkig zijn er wel strategieën die je kans op verlies kleiner maken, bijvoorbeeld de stoporder.

Waar zet je een stoporder neer?

Het is belangrijk dat je de stoporder niet te dicht bij de huidige koers zet. Je zal dan vaak worden uitgestopt. Je wordt weliswaar wel uitgestopt met een klein verlies, maar als je dit heel vaak doet wordt het verlies natuurlijk uiteindelijk groter.

Een handig middel is de ATR, afkorting voor Average True Ranger. Dit middel geeft de volatiliteit goed weer. Als je de ATR goed onder controle krijgt kan je dus jouw kans berekenen, waardoor je verlies minimaal wordt maar je er niet zo snel uitgestopt zal worden.

Al met al is de stoporder natuurlijk een handige truc, maar het beheerst het risico niet helemaal. Risicobeheer bij cfd’s is ook vrijwel onmogelijk. En dat is niet gek, want als je geluk hebt maak je in een keer grote winsten, en dat brengt ook risico’s met zich mee.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.