Risico's en nadelen van beleggen in cfd's

CFD’s zijn alom bekend als krachtige beleggingsinstrumenten. Een CFD is eigenlijk niets meer dan een financieel contract met een zogenaamde broker. Met een dergelijk contract kan men, zonder het aandeel of de onderliggende waarde ook effectief zelf te bezitten, een virtuele positie kopen. Tal van websites en brokers beloven grote winstkansen, maar hebben het zelden over de nadelen en risico’s van dergelijke CFD’s. Een overzicht van de nadelen bij het beleggen in CFD’s kon dan ook niet ontbreken.

De hefboom

Alhoewel het vaak net als voordeel wordt omschreven, noemen wij hier het risico van de zogenaamde hefboom of margin. Met een dergelijke margin heeft een belegger slechts een bepaald percentage van de onderliggende waarde nodig waardoor hij enerzijds grote winst kan maken maar anderzijds ook grotere posities kan innemen zonder dat geld ook effectief zelf te bezitten. Dit houdt uiteraard een groot risico in en de verliezen kunnen sterk oplopen. Toegegeven: deze risico’s kan een slimme belegger beheren door bijvoorbeeld met stop-loss orders te werken, maar nog steeds staan er grote risico’s tegenover de mogelijke winstkansen. Risicobeheersing is dan ook zeer belangrijk voor de belegger in CFD’s.

Lees meer: Wat bedoelt men met margin en hefboom bij CFD’s?

Korte termijn beleggen

CFD’s werken met een zogenaamde overnight financiering: wie zijn positie gedurende de nacht aanhoudt moet een intrest betalen aan de broker. Deze rente is afhankelijk van de zogenaamde libor rente en de waarde van de ingenomen onderliggende positie. Op deze manier neemt de belegger nog een extra risico en wordt hij vaak gedwongen om zijn positie niet al te lang aan te houden, terwijl beleggingsproducten net vaak op lange termijn winsten opleveren. CFD’s gaan zo in tegen de klassieke beleggingstips en houden dus andermaal een extra risico in.

Tijd en energie

Handelen in CFD’s vergt tijd en energie. Bovendien is het belangrijk om over de nodige kennis van dit beleggingsinstrument en haar mogelijkheden (bijvoorbeeld de stop-loss order) te beschikken. Hoe dan ook moet je in staat zijn om zelf het nodig onderzoek te doen naar de onderliggende waarde en een inschatting te maken over haar evolutie op korte termijn. En alhoewel het heel vaak zo is – inschattingen op korte tot zeer korte termijn zijn dan ook zelden correct of voldoende grondig onderbouwd- mag beleggen in CFD’s niet herleid worden tot louter gokken en hopen dat je wint. Beschik je niet over de beschikbare tijd, kennis, vaardigheden of doorzettingsvermogen overweeg dan om te investeren in andere beleggingsinstrumenten zoals een beleggingsfonds.

Laat je niet leiden door hebzucht

Beleggers in CFD’s hebben vaak te hoge winsten voor ogen. Natuurlijk zijn er vast en zeker succesverhalen op het internet te vinden, maar onthoud dat daar tegenover ook grote verliezen staan. Handelen in CFD’s brengt risico met zich mee: wees je daarvan bewust en weet zeker dat je de potentiële verliezen aankan. Ga nooit beleggen met geld dat je eigenlijk ook voor andere zaken nodig hebt en nog belangrijker: laat je nooit leiden door hebzucht.

Conclusie

Het is zeker en vast zo dat met CFD’s grote winsten gemaakt kunnen worden zonder ook effectief over de onderliggende waarde te beschikken. Een basisregel binnen de beleggingswereld is echter dat grote winsten vaak ook gelijk staan met grote risico’s. Laat je daarom nooit verleiden door websites die je aanzetten tot hebzucht en ondoordachte beleggingen. Wij willen je helemaal niet afschrikken van het beleggen in CFD’s maar raden u aan om aan risicospreiding te doen en je voldoende te informeren. De nadelen van beleggen in CFD’s mogen nooit gerelativeerd worden.

Lees meer: Wat zijn de voordelen van het beleggen in CFD’s?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.