Margin en hefboom CFD's

Je wilt beleggen in CFD’s en hebt gelezen over de zogenaamde margin en de hefboom bij CFD’s. Met een dergelijke hefboom zou je in staat moeten zijn om grote winsten te behalen. Maar wat bedoelt men nu met een hefboom en margin bij CFD’s?

Wat is een hefboom bij CFD’s?

Wanneer je gaat beleggen in CFD’s zal je al snel de term hefboom (ook wel eens ‘leverage’ genoemd) tegenkomen. Door gebruik te maken van een hefboom bij CFD’s kan je ook met een klein beleggingskapitaal optimaal genieten van de kleinste koersschommelingen om zo je winst te optimaliseren. Het is zeker en vast niet altijd risicoloos (de regel is: tegenover hogere potentiële winsten staan hogere risico’s), maar pas zo kunnen de grootste winsten behaald worden.

Een hefboom doet dus eigenlijk wat het sinds haar oorsprong echt betekent: met een kleine en beperkte kracht (beperkt kapitaal) een grote last verplaatsen (surfen op beperkte koersschommelingen alsof je meer kapitaal had). Bedankt Archimedes, bedankt brokers: maar hoe werkt het nu net? In de praktijk is het uiteraard iets ingewikkelder en kunnen we een hefboom bij CFD’s het best vergelijken met een soort leningcontract tussen een broker en de belegger. Het is dan ook de broker die een groot deel van jouw positie gaat financieren om uiteindelijk het koersverschil te verrekenen met jouw saldo. Je bent dus nooit écht eigenaar van de onderliggende waarde aangezien de broker het beheert en alles regelt, maar kan wel genieten van de koersschommelingen.

Wanneer je bijvoorbeeld werkt met een hefboom van 1:50 zal een koersverschil van € 1 resulteren in een winst of verlies van datzelfde bedrag. Het verschil tussen de opening- en sluitingskoers zal zo je resultaat bepalen.

Lees meer: Futures: hoe werkt de hefboom?

Wat is een margin bij CFD’s?

Ook zal je tijdens het beleggen de term margin bij CFD’s wel eens zijn tegengekomen. Omdat de broker jou in theorie een soort lening toestaat, wil hij ook zekerheid. Daarom vraagt een broker steevast een waarborg of margin bij CFD’s. Iedere broker hanteert bepaalde percentages afhankelijk van de geopende positie.

We onderscheiden verschillende vormen van margins:

  • Intraday margin: dit is de waarborg die men vraagt voor het openen of sluiten van een positie tijdens de reguliere uren;
  • Overnight margin: dit is enkel het geval indien men de positie na het sluiten van de beurs (en dus ‘over de nacht’) verder aanhoudt;

Stel: je opent een positie op Nederlandse aandelen met een intraday margin van 10%. Beleggen doe je met een hefboom 1:5 (dus net alsof je vijf keer zoveel kapitaal had) om met een rekening van € 10.000 een onderliggende positie van € 50.000 (€ 10.000 x 5 = € 50.000) te openen. Volgens de intraday margin zal dan € 5.000 van je rekening geblokkeerd worden als waarborg (10% van € 50.000 = € 5.000). Dit is trouwens al een vrij hoge hefboom: professionele traders noemen een hefboom van 1:5 vaak als een maximum vanwege het steeds toenemend risico. Een hogere hefboom bij CFD’s valt hoe dan ook af te raden. Zeker als beginnende belegger is het belangrijk een hefboom van 1:2 tot 1:4 te hanteren. Bovendien raden we steeds aan om je voldoende te informeren over de onderliggende waarde zelf zodat je kennis hebt van het onderliggende bedrijf om zodoende niet verrassingen komen te staan.

Lees meer: Wat houdt risicobeheer bij CFD’s in?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.