Kosten beleggen in CFD's

Beleggen in CFD’s kan zowel voor particulieren als ondernemers zeer interessant zijn. Met CFD’s kan je als belegger, gebruikmakende van de hefboom, grote winsten boeken terwijl je de risico’s en verliezen kan beperken met een zogenaamde stop-loss. Net zoals bij alle andere beleggingsproducten zijn er ook bepaalde kosten bij beleggen in CFD’s. Wat zijn die kosten en hoe kunnen ze mijn potentiële winsten beïnvloeden?

De financiële kost

Een eerste onderdeel van de kosten bij beleggen in CFD’s is de zogenaamde financiële kost. De financiële kost is de prijs die een belegger moet betalen indien hij een positie overnight aanhoudt. Een dergelijke kost weegt uiteraard door op de winstkansen en zo zet de broker de belegger aan om de positie te sluiten op het einde van de beursdag, al dan niet met verlies. Aangezien deze kost rechtstreeks invloed heeft op het verloop van winsten en verliezen is het zeker en vast niet aangeraden om dergelijke CFD’s lang aan te houden, je moet ze dan ook zien als beleggingen op korte termijn. Belangrijk is op te merken dat deze financiële kost niet van toepassing is bij CFD’s op futures en aardolie, zij vormen de uitzondering op de algemene regel.

Hoe groot deze financiële kost exact bedraagt staat niet vast en hangt af van de grootte van de positie. Het tarief kan je grosso modo als volgt berekenen:

3% + Libor Overnight Rente

Voorbeeld: Een positie van € 20.000, Libor Overnight Rente = 0,15%

De overnight financiële kost = [(3% + 0,15%) x € 20.000] / 360 = € 1.75

De commissie

Bij het openen van een nieuwe trade zal een broker meestal een bepaalde commissie aanrekenen, bestaande uit een vast en een variabel gedeelte. Sommige brokers werken met een kleine commissie op het openen van een nieuwe trade maar rekenen dan zwaar door op overnight fees en de spreads. Eén en ander is afhankelijk van broker tot broker: durf ze zeker te vergelijken om zo de beste broker uit te kiezen. De kosten bij beleggen in CFD’s durven nog al eens sterk te verschillen bij verschillende aanbieders.

De spread of de prijsvork

Een spread moet je eigenlijk niet zien als een directe maar eerder als een indirecte kost. Een spread is eigenlijk een vastgelegde minimale koerswijziging vooraleer er winst gemaakt wordt (+1). Een +1 spread wil dus zeggen dat er pas winst gemaakt zal worden vanaf het moment dat de netto koersstijging de +1 spread overschrijdt. Indien je dus een netto koersstijging van 30 punten hoopt te behalen, dan zal er eigenlijk een stijging van 31 punten moeten zijn. Deze spread brengt indirect een kost met zich mee in de zin van een lagere winstuitkering. Alhoewel minder nadrukkelijk aanwezig kan de spread, zeker bij kleine winststijgingen, wel eens een van de belangrijkste kosten bij beleggen in CFD’s vormen.

Praktisch voorbeeld

Hoe kunnen de totale kosten er nu praktisch uitzien en hoe kunnen we die berekenen? We schetsen het even voor je aan de hand van een duidelijk praktisch voorbeeld.

Case: Je opent een CFD aandelenpositie van 100 Nederlandse aandelen aan € 50. Je houdt jouw positie één nacht aan en sluit jouw positie uiteindelijk aan € 49 (= € -1 verlies). Er is een variabele commissie van 0,054% en een vaste commissie van € 4,50.

Berekening kosten bij het openen van de positie

  • Waarde positie: 100 x € 50 = € 5.000
  • Variabele commissie: 0,054% x € 5.000 = € 2,7
  • Vaste commissie: € 4,5
  • Totaal: € 4,5 + € 2.7 = € 7,20

Berekening overnight kosten

Zie eerder voorbeeld.

Berekening kosten bij sluiten positie

  • Waarde positie: 100 x € 49 = € 4.900
  • Variabele commissie: 0,054% x € 4.900 = € 2.65
  • Vaste commissie: € 4,5
  • Totaal: € 4,5 + € 2,65 = € 7,15

*Hou bij winstcijfers bovendien ook rekening met de indirecte kost van de spread.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.