Investeren in Afrika: is dit het moment?

De snelst groeiende economieën van Afrika krijgen de wind van voor na het terugtrekken van enkele internationale banken. Onder andere Barclays plant om niet langer actief te zijn op het continent.

Landen als Nigeria, de grootste economie van Afrika, mochten al eens proeven van een snelle input aan financiële middelen in de aanloop naar de financiële crisis van 2008. Na afloop van de crisis vertraagde de geldstroom en groeide de uitdaging weer om een continent, waar heel wat mensen dagelijkse vechten voor hun basisbehoeften, op de rails te krijgen.

Afrika stoot nu op heel wat tegenwind doordat investeerders in commodities en internationale banken zich terugtrekken. Bob Diamond, de voormalige CEO van Barclays blijft echter optimistisch over de economische toekomst van het Afrikaanse continent. Op middellange en lange termijn gelooft hij in een sterke opmars van Afrikaanse economieën.

Lees meer: Keniaanse flower power: investeren in bloemen

Mozambique en Nigeria zijn twee van die landen die zich inzetten voor een gediversifieerde economie waarbij ze niet langer afhankelijk zijn van grote grondstofbedrijven. “En dat kan heel positief zijn. Kijk maar naar het potentieel van landbouwbedrijven in pakweg Nigeria. Het is er vandaag al de grootste sector in hun economie. Groter dan de olie-industrie”, aldus Bob Diamond.

Diamond schat in dat het nu een goede tijd is om in Afrika te investeren. “Prijzen van banken en andere bedrijven zijn nu lager. De verhouding van valuta tegenover de Amerikaanse dollar staan ook op een goed niveau. We zien dit dus als indicatoren dat het een goed moment is om in Afrikaanse sectoren te investeren”.

Sinds Bob Diamond Barclay in 2012 verliet focust hij zich nu op Afrika. In 2013 richtte hij Atlas Mara op, een holding die heel wat banken opkocht met de bedoeling om in de sub Sahara een bankengroep op te richten. Met een tweede bedrijf, Atlas Merchant Capital hoopt hij een deel van Barclays Africa binnen te rijven. Daarvoor krijgt hij de hulp van de investeringsgroep Carlyle Group. Diamond wil duidelijk de leemte invullen die Europese banken na hun vertrek nalieten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.