Een beurscorrectie is de normale gang van zaken

Niet elke beurscorrectie hoeft een crash te betekenen. Een aandeel dat alleen maar stijgt, dat is een utopie. Het is zelfs gezond dat er af en toe correcties ontstaan op de beurs, zeker na een stevige rally. Wat is het verschil tussen een correctie en een crash? Als investeerder ken je maar best het verschil, op deze manier kun je inspelen op de natuurlijke golven van de beurs!

Correcties, paniekverkopen en crashes

Bij een beurscorrectie spreken we van een algemene daling van minstens vijf procent tot tien procent. Paniekverkopen bij een negatief beurssentiment kunnen echter stevigere dalingen met zich meebrengen, deze gaan van min tien procent tot het verlies van één vijfde van de beurswaarde. Een echte crash wordt hoofdzakelijk pas zo gedefinieerd als er in korte tijd meer dan twintig procent van de beurswaarde verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dit komt echter maar weinig voor, zoals een complete uitdoving van de markt, waar er zelfs vernietigende koersvallen zijn van meer dan veertig procent.

Lees meer: 4 tips om paniek te vermijden bij een beurscrash

Hersteltijd

Interessant om te weten voor beleggers die met hun neus op hun portefeuille zitten. Uit onderzoek is gebleken dat de hersteltijd bij de gewone beurscorrecties, ongeveer even lang duurt als de correctie duurde. Kijken we bijvoorbeeld naar december 2018, dan zagen we in ongeveer één tot anderhalve maand tijd de beurs een stevige dip nemen. Deze daling werd gezien als beurscorrectie en geen paniekverkoop. In de loop van februari tot maart was de beurs alweer voldoende hersteld naar de niveaus van voor de correctie. Een interessant weetje voor traders!

Foute reactie beleggers

Er is al liters inkt over gevloeid, maar toch blijft het gedrag van de belegger jaar in jaar uit dezelfde trends te volgen. Sell high, buy low, de meest eenvoudige regel bij beleggen wordt constant met de voeten getreden. Bij correcties zijn er nog altijd beleggers die verkopen met verlies. Dalingen veroorzaken bij het gros van de investeerders paniek. Zelfs al is dit een tijdelijke daling die de aandelenkoersen weer naar een gezond niveau brengt om daarna weer te stijgen. Door dit gedrag kunnen correcties verder worden uitgediept, durvers kunnen dit als een opportuniteit zien.

Lees meer: Het belang van psychologie en discipline bij beleggers

Beurscorrecties zijn er elke dag

Een beurscorrectie hoeft niet steeds te worden gezien als een daling van de complete markt. Het kan toeslaan in bepaalde sectoren en zelfs bij individuele aandelen. Daarom is het steeds belangrijk om als belegger een goed gespreide portefeuille aan te houden. Een sector die vandaag minder aantrekkelijk is kan morgen de topper zijn in je portefeuille. Dat maakt dat er dus ook constant deals te doen zijn op de beurs. Wie actief wil traden kan inspelen op deze sectorale correcties en aandelen goedkoper inkopen. Want vergeet niet, bij kleine correcties duurt het herstel even lang als de correctie! Met een beetje geduld verkoop je binnenkort je aandelen met een mooie winst!

Tien procent daling is niet gelijk aan tien procent stijging

Hou er weliswaar rekening mee, als je portefeuille met tien procent corrigeert, dan moet deze met een groter percentage weer stijgen om je verlies goed te maken.

Eenvoudig voorbeeld: je portefeuille is 100 waard. Tien procent correctie betekent dat deze daalt naar 90. Om weer naar honderd te stijgen moet je portefeuille dus met 11,11% omhoog gaan. Daarom is het steeds interessant om wat cash achter de hand te houden. In geval van correctie kan deze cash worden ingezet om wat aandelen bij te kopen, zo kan verlies sneller worden weggewerkt!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.