Wordt geld afhalen straks betalend?

Door de lage rente staan de banken wat onder druk. Woonleningen en andere consumentenproducten brengen niet meer het geld in het laatje zoals voorheen. Daarom gaan de financiële instellingen op zoek naar alternatieve manieren om de inkomsten op peil te houden. De afschaffing van diensten die tot op heden gratis waren is een mogelijke oplossing.

Waar de lage rente eerst nog voor extra inkomsten zorgde voor de banken, lijkt het nu een kleine molensteen rond de hals te worden. De hype waarbij klanten en masse intekenden op nieuwe leningen of herfinancieringen is stilaan wat gaan liggen. Heel wat klanten betaalden nu hun wederbeleggingsvergoeding en betalen hun hypothecaire lening verder af aan een gereduceerd tarief. De eenmalige inkomsten zijn geïnd en nu stellen financiële instellingen vast dat de inkomsten heel wat lager uitkomen.

Ook de Nationale Bank van België (NBB) waarschuwt de banken voor de zware last die de lage rente kan vormen. Door het verdienmodel van onze Belgische banken, waarbij een groot deel van de inkomsten gehaald wordt uit het ontlenen van kapitaal aan consumenten, zal de last alleen maar toenemen. En omdat de banken toch ergens hun inkomsten vandaan moeten halen, herbekijken ze momenteel hun gratis diensten.

Eén van die diensten is het afhalen van geld. Op dit moment is dit nog gratis. Hoewel sommige bankinstellingen toch al een kost aanrekenen wanneer geld wordt afgehaald aan een terminal van een concurrerende bank. Volgens een herenakkoord tussen de banken en de regering heeft de consument echter recht op 24 gratis geldafhalingen per jaar. Kris Peeters, minister van Consumentenzaken, wil daar momenteel niet aanraken. Volgens Peeters moet dit recht absoluut behouden blijven. “Digitalisering van de bankdiensten heeft geleid tot lagere kosten voor de banken. Die tendens mag niet worden omgekeerd”, aldus minister Kris Peeters.

Bij Test-Aankoop begrijpen ze niet waarom de banken gratis diensten betalend willen maken. Volgens de consumentenorganisatie maken de financiële instellingen nog altijd ruime winsten. De noodzaak om geldafhalingen betalend te maken ontgaat Test-Aankoop dan ook volledig. De mogelijkheid bestaat echter dat er nog andere manieren worden aangeboord om de inkomsten op te krikken. Luc Versele, CEO van Crelan, liet zich ontvallen dat ook het advies over woningkredieten wel eens betalend zou kunnen worden.

(Bron: Nieuwsblad, De Standaard)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.