Als je start met beleggen ga je vaak naar de bank om je hierin te laten adviseren. Zeker wie wat spaargeld aan de kant heeft staan en dit voorlopig eigenlijk niet nodig heeft, zoekt een interessante oplossing. Toch lijken de voorstellen van de bank vaak saai en standaard. Een mix van pensioensparen en beleggingsfondsen of gestructureerde beleggingsproducten. Wil je liever iets dynamischer aan de slag, maar toch een appeltje voor de dorst opbouwen? Dan bestaat er ook een leukere, actieve beleggingsstrategie voor jouw spaarcenten.
Maak twee portefeuilles
Dit lukt niet bij alle banken, maar veel online brokers bieden deze mogelijkheid wel aan. Splits je beleggingsstrategie over twee portefeuilles. Je wilt namelijk enerzijds wat korter op de bal spelen en iets dynamischer beleggen, maar aan de andere kant kijk je ook op lange termijn. Om gestructureerd te werk te kunnen gaan, is het aanmaken van twee beleggingsportefeuilles geen overbodige luxe. Bij voorkeur doe je dit ook bij dezelfde financiële instelling of broker.
Lees meer: Hoe kies je de juiste online broker?
In beleggen bestaat er ook de regel om zo weinig mogelijk emotie te tonen en zeer nuchter en rationeel te investeren. Het opsplitsen van je geld over twee effectendossiers zal je helpen discipline te bewaren. Het is namelijk de bedoeling dat je de winsten van portefeuille A steeds overmaakt aan effectendossier B, en nooit in de omgekeerde richting. Portefeuille B wordt namelijk je appeltje voor de dorst, dus hier neem je zo weinig mogelijk risico mee!
Afgeleiden versus dividendenportefeuille
In portefeuille A stort je een bepaald bedrag, dit hoeft geen ontzettend groot bedrag te zijn. Denk aan een som die je, indien alles verkeerd loopt, zou kunnen verliezen. Maak bijvoorbeeld voor jezelf uit dat het basisbedrag in portefeuille A nooit meer mag bedragen dan twee keer je maandloon. Loopt alles compleet fout, dan moet je zogezegd twee maanden hard werken om het terug te verdienen.
In deze portefeuille ga je risico nemen op korte termijn. Je zoekt een beleggingsstrategie waar je je goed bij voelt, en die ook past bij je tijdsbesteding. Ben je iemand die veel tijd doorbrengt op je werk. Je kunt dus niet vaak met je neus op de beurs zitten, dan kies je een andere beleggingsstrategie dan iemand met meer tijd om de koersen meerdere keren per dag op te volgen. Een paar geschikte strategieën voor portefeuille A zijn:
- Daytraden via callopties
- Speculeren op forex (wisselkoersen vreemde valuta)
- Beleggen in turbo’s
- Gedekte callopties schrijven
- ETF’s met multiplicator
- Daytraden via volatiele aandelen
Je ziet, in deze portefeuille wordt er vaker gewerkt met afgeleiden van aandelen of risicovollere valuta. Dit om snellere winsten te boeken op korte termijn. Het verlies kan hier echter ook oplopen!
Je buy and hold portefeuille
Je tweede portefeuille, effectendossier B dus, bouw je stelselmatig op met winstjes die je boekt in portefeuille A. Stel je koopt een EFT met multiplicator en je verkoopt die dezelfde dag nog met bijvoorbeeld 50 euro winst. Je schrijft een gecoverde optie op een aandeel en ontvangt 30 euro premie. Al die beetjes boek je consequent over naar je portefeuille B.
In deze portefeuille ga je de opbouw doen voor de lange termijn. Koop hier zoveel mogelijk effecten die een passieve cashflow genereren. Denk hierbij aan dividendaandelen, high yield obligaties of gemengde fondsen met distributie. Indien je de intresten of dividenden niet nodig hebt om van te leven, herbeleg je deze ook rigoureus.
Lees meer: Welke strategie is voor jou het beste: buy and hold of hit and run?
Wie deze beleggingsstrategie volgt, bouwt aan de hand van speelgeld een stabiele cashflow waar je voor de rest van je leven nog de vruchten zult van plukken. Daarnaast heb je het plezier van kleine winstjes, het volgen van de beurs en strategisch nadenken. Consequent en gedisciplineerd zijn echter twee termen om je aan te houden, wanneer je een stabiele inkomstenstroom voor de toekomst hoopt op te bouwen!