Beleggen zonder emoties

Je kunt beter beleggen als je jezelf helemaal onder controle weet te houden. Dit klinkt gemakkelijk om te beleggen zonder emoties, maar het is moeilijker dan je denkt. Zelfs de meest succesvolle en ervaren beleggers hebben soms moeite rationeel te blijven door hun emoties zo veel mogelijk naar de achtergrond te drukken.

Rationeel beleggen is moeilijk, maar het is niet onmogelijk. Er zijn diverse tips die je kunt raadplegen om jouw emoties zo veel mogelijk naar de achtergrond te drukken. Door deze tips door te lezen en hier actief mee aan de slag te gaan, kan ook jij leren hoe je rationeel moet beleggen. Dit is zeker de moeite waard, want rationele beleggers zijn over het algemeen veel succesvoller dan beleggers die zich regelmatig door hun emoties laten leiden.

Tip 1: Wijk niet van je beleggingsstrategie af

Het is onvermijdelijk dat je op een bepaald moment specifieke emoties voelt als belegger. Het is belangrijk je niet door deze emoties te laten leiden. Dit doe je door een beleggingsstrategie voor jezelf te bedenken en vervolgens niet van deze strategie af te wijken. Alleen als je rationeel gezien (op basis van feiten, resultaten en analyses) beter een nieuwe strategie kunt hanteren, wijk je van jouw tactiek af. Dit doe je niet op basis van emoties en gevoelens.

Tip 2: Beleg niet als je sterke emoties voelt

Om te vermijden dat je grote beleggingsfouten maakt door de emoties die je voelt, kun je beter helemaal niet beleggen als je sterke emoties ervaart. Denk hierbij niet alleen aan emoties als verdriet en boosheid, maar ook aan positieve emoties. Voel je je overdreven zelfverzekerd, blij of positief, dan kun je jouw beleggingen beter ook even links laten liggen. Positieve emoties kunnen jouw beleggingskeuzes namelijk ook negatief beïnvloeden.

Lees meerHoe je zonder emoties kan investeren

Tip 3: Train jezelf rationeel te denken

Het is niet gemakkelijk, maar je kunt jezelf trainen rationeel te denken. Dit doe je door langzaam maar zeker je menselijke emoties uit te schakelen en meer als robot te gaan denken. Sta je nog aan het begin van je training rationeel beleggen? Handel dan met kleine bedragen. Laat je je toch nog leiden door je emoties, dan is het verlies in ieder geval niet groot. Pas als je echt goed bent geworden in rationeel beleggen, ga je met grotere bedragen handelen.

Lees meer: Welke psychologie drijft beleggers op de aandelenmarkt?

Tip 4: Vergelijk jezelf niet met anderen

Veel beleggers krijgen last van hun emoties als ze zich met andere beleggers gaan vergelijken. Dit kunnen professionele beleggers zijn, maar het kan ook gewoon de buurman zijn die toevallig een hoog rendement heeft behaald met een bepaalde investering. Ben jij ook iemand die zichzelf altijd vergelijkt met anderen en hier snel boos, verdrietig, depressief of jaloers van wordt? Leer dan om jezelf niet meer met anderen te vergelijken. Een gemakkelijke manier om dit te doen, is simpelweg door je niet meer in het leven van andere beleggers te verdiepen. Wat die professional doet of hoe jouw buurman belegt, zijn jouw zaken simpelweg niet. Vergelijk je jezelf niet meer met anderen (of in ieder geval veel minder), dan zal je zien dat rationeel beleggen ineens veel gemakkelijker gaat.

Tip 5: evalueer je resultaten regelmatig

Als je continu bezig bent met cijfertjes, resultaten en analyses, ga je vanzelf rationeler denken. Zo wordt het gemakkelijker om negatieve én positieve emoties uit te schakelen als je gaat beleggen. Ben jij iemand die direct depressief is na een klein verlies? Kijk dan eens wat verder terug bij het evalueren van je beleggingsresultaten. Zo zie je dat het niet altijd slecht gaat en is het gemakkelijker jouw negatieve emoties uit te schakelen.

Ben jij iemand die juist overdreven zelfverzekerd wordt na een kleine winst? Ook dan is het goed je resultaten nog eens te analyseren. Zo zie je dat je niet altijd winst maakt, maar je ook verliezen hebt gehad in het verleden. Met dit inzicht kun je grote beleggingsfouten door overdreven zelfverzekerdheid voorkomen.

Als je deze tips volgt, ben je al aardig op weg om te beleggen zonder emoties.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.