Hoe kan je beleggen tijdens een handelsoorlog?

De volatiliteit op de beurs stijgt wanneer er onzekere periodes zijn. Een handelsoorlog bijvoorbeeld, zoals tussen de Verenigde Staten en China, zorgt voor grote onzekerheid en dat is ook te voelen in je beleggingsportefeuille. Hoe wapen je investeringen tegen schokken als deze? Is het überhaupt mogelijk dit soort evenementen in te calculeren of wacht je beter af met handelen? Kortom, hoe ga je met je beleggingen om tijdens een handelsoorlog?

Focus op kwalitatieve bedrijven

Fundamentele analyse is belangrijk in tijden van economische schokken of onzekerheid. Lees eerder jaarverslagen en kerncijfers dan technische indicatoren. Focus op kwalitatieve bedrijven. Versta hieronder grote bedrijven met een hoge cashflow, relatief lage schuldgraad die ook op regelmatige basis hun aandeelhouders belonen met hoge dividenden. Soms worden deze aandelen eerder als saai ervaren, maar in onzekere tijden zorgen ze voor stabiliteit in je portefeuille.

Lees meer: 5 sleutelfactoren van fundamentele analyse

Hoewel technische analyse over het algemeen een grote voorspellingskracht heeft, is ze niet nuttig in tijden van hoge volatiliteit. Elke tweet, elk nieuwsbericht en iedere speech wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en heeft meteen impact op beurskoersen. Technische analyse zal je op een dergelijk moment weinig vertellen.

Koop indekking

Je kunt je aandelen indekken tegen daling. Net zoals je je smartphone kunt verzekeren tegen diefstal of breuk, kan je ook je beleggingsportefeuille indekken tegen correcties op de beurs. Je doet dit met behulp van het kopen van een put optie, dit effect kan op zijn beurt ook verhandeld worden indien gewenst.

Je koopt een optiecontract steeds voor een tegenwaarde van honderd aandelen. Met één optiecontract dek je dus meteen honderd aandelen in tegen daling. Kort voorbeeld: je hebt 100 aandelen Bekaert in portefeuille en wilt deze indekken indien de koers van het aandeel onder 20 euro zakt. Koop een put optie met strike 20 euro en looptijd van een maand. Indien op de derde vrijdag van die maand het aandeel aan 19 euro noteert, dan mag jij toch deze aandelen verkopen aan een koers van 20 euro. 

De verkoper van de optie is verplicht de aandelen van jou te kopen aan de vooraf afgesproken koers, als jij dat wenst. Noteert het aandeel aan 22 euro, dan hoef je niet te verkopen, je optiepremie ben je wel kwijt. Net zoals je de verzekeringspremie kwijt bent als je smartphone niet gestolen werd tijdens de verzekerde periode.

Jagen op koopjes

In het middensegment, bij de mid-cap aandelen, zijn stilaan koopjes te doen. Deze aandelen zijn de laatste jaren, tijdens het herstel uit de grote crisis van 2008/2009 soms te snel gestegen. Er is al jaren teveel cash voorhanden waardoor er heel veel investeerders in aandelen beleggen. De prijs van mid-cap aandelen dreigde hierdoor in een bubbel terecht te komen.

Tijdens correcties, zoals die voorkomen in een handelsoorlog, is het vaak interessant om je positie in deze mid-caps wat op te bouwen. Zoek naar bedrijven die kwalitatief hoogstaand zijn, maar die in de klappen delen in volatiele tijden. Regelmatige dividendbetalingen en hoge cashflows zijn hier ook een goede maatstaf. Maw, zoek naar interessante beleggingen tijdens een handelsoorlog.

Wacht af

Er is niks verkeerd met het op pauze zetten van je beleggingsportefeuille. Je belegt immers om winst te maken. Als je geen tijd hebt om een goede analyse te maken van bedrijven die passend zijn voor je huidige portefeuille, dan wacht je beter af. Er zijn altijd opportuniteiten te vinden op de beurs. Wees niet bang dat je de trein mist omdat je niet jaagt naar bodemprijzen.

Lees meer: Wat te doen bij een beurscrash: haal adem en doe niets

Buy low, sell high, uiteraard is dit een eenvoudige uitspraak, maar niemand kan de exacte bodem of juiste top voorspellen. Koop wanneer er signalen zijn van rust en herstel op de beurs. Je begint namelijk liever te beleggen vanaf een neutraal niveau dan vanaf een verliespositie. Laat die grootmachten ondertussen maar hun handelsoorlog uitvechten. Jij weet immers hoe je kan beleggen tijdens een handelsoorlog.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.