Beleggen in gezondheidszorg ethisch verantwoord?

Aandelen in de gezondheidszorg hebben de laatste jaren enorme stijgingen gekend. Sinds 2018 is dit wat getemperd, maar nog steeds zijn koopjes te doen en grote winsten te behalen. Maar doe je als ethisch belegger er wel goed aan om te beleggen in gezondheidszorg? Het klinkt alvast heel nobel, investeren in medicatie waarmee zieke mensen kunnen geholpen worden. Maar zijn er nog andere denkpistes die je moet overwegen als ethisch belegger?

Big business

Om even heel kort door de bocht te gaan: ziektes zijn big business en bedrijven in de gezondheidszorg maken vaak gigantische winsten op wijdverspreide ziektes. En dat is op zich zeker aanvaardbaar! Er gaan jaren aan onderzoek en ontwikkeling in medicatie. Klinische studies, die soms zijn uitbesteed aan kleinere ondernemingen, duren vijf tot tien jaar alvorens een effectief middel wordt ontwikkeld. Om ook nog maar te zwijgen van de kosten die gaan in pistes die verkeerd aflopen. Er moet veel winst gemaakt worden op medicatie om al deze grote cashburns te betalen.

Lees meer: Apple wil medische informatie van patiënten opslaan

Alle stakeholders willen hun deel van de koek

Toch rijst soms de vraag als de gezondheidszorg wel een gezonde business is. Denken we bijvoorbeeld aan Thrombogenics, dat ondertussen Oxurion heet. Het kleine biotechbedrijf kwam met een topproduct, tegen een ernstige oogaandoening, dat alle tests met glans had doorstaan. In korte tijd schoot het aandeel de lucht in en werden aandeelhouders van het eerste uur beloond. Tot bleek dat oogartsen in de Verenigde Staten in verhouding veel minder inkomsten zouden hebben mochten ze dit nieuwe middel inzetten in plaats van hun vroegere operatie. Het geneesmiddel is met de grond gelijk gemaakt, de aandelenkoers kwam op een minimum en de oogpatiënt kon voorlopig niet profiteren van de beste verzorging.

Populaire ziektes

Het is om dezelfde reden dat farmaceutische bedrijven zich met hun onderzoek ook toespitsen op ziektes die vaak voorkomen. Reuma is bijvoorbeeld een koploper. Wereldwijd is dit een zeer verspreiden aandoening. Farmabedrijven zijn constant op zoek naar middelen die net dat tikkeltje beter werken dan het middel van hun concurrent. Dit omdat deze markt zoveel miljarden kan opbrengen. Terwijl naar de zogenaamde orphin drugs, of weesgeneesmiddelen, voor zeldzame ziektes, amper onderzoek is. Vaak moet dit onderzoek zelfs stimuli ontvangen van overheidswege omdat de industrie het niet rendabel genoeg vindt.

Dierenproeven

De farmaceutische industrie is, samen met de cosmetica-industrie, een sector waarin dierenproeven nog zeer vaak voorkomen. Niet enkel muizen, maar heel veel primaten zoals chimpansees worden hiervoor ingezet. Tegen dierenproeven is er heel veel (terecht) protest, maar de industrie gaat er prat op dat deze proeven nog noodzakelijk zijn voor de veiligheid van de mens. Ethische beleggers willen liever niet investeren in bedrijven waar dierenproeven als normaliteit worden beschouwd. 

Lees meer: Ethische beleggen of maatschappelijk verantwoord beleggen?

Zorgvastgoed en verzorgingstehuizen

Ook niet-farmaceutische bedrijven zoals Cofinimmo of Befimmo spitsen zich toe op de gezondheidszorg. Rust- en verzorgingstehuizen zijn zeer interessant geworden voor investeerders de laatste jaren. In De Verenigde Staten, waar deze markt sterk geprivatiseerd is, zijn er ook veel vastgoedconcerns die zich op deze markt storten. Naast het vastgoed beheren zij ook de dagelijkse werking van de verzorging. Omdat hier ook een schare aandeelhouders achter dit soort bedrijven zit, moet er vaak sterk worden toegekeken op de cijfers. Dit komt niet steeds ten goede van de soms oudere, hulpbehoevende bewoners van deze rusthuizen of ziekenhuizen. 

Lees meer: Hoe kan je beleggen in servicefalts?

Als ethisch belegger kan je veel sectoren kritisch onder de loep nemen. Het uiteindelijke doel van bedrijven is uiteraard het maken van winst, ook in de gezondheidszorg. Winst en omzet zorgen ervoor dat farmabedrijven meer en betere onderzoeken kunnen doen, hun wetenschappers extra opleiden en werknemers in dienst te nemen. Toch mag je als belegger ook soms even stilstaan bij de afkomst van je dividenden of de winst op je aandelen. Hoeveel mensen de farma-industrie ook helpt, elke medaille heeft een voor- en achterkant.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.