Beleggen met een beleggingsplan

Alle goede dingen beginnen met een goed plan: dat geldt ook voor beleggen. Beleggen met een beleggingsplan helpt jou goed vooruit. Maar om tot een goed plan te komen, moet je jezelf enkele vragen durven stellen. Hoe ziet jouw toekomst er uit? Wat is jouw doel? Hoeveel middelen heb je? En ben je bereid risico’s te nemen? Dit zijn er maar enkele…

Je bent tot het inzicht gekomen dat klassiek sparen jou niet langer kan bieden wat je verwacht? Prima, dan kan je jou focussen op interessant beleggingen en investeringen. Maar leer jezelf in die nieuwe rol eerst even wat beter kennen. Stel jezelf een hoop vragen:

Ga je van start met één bedrag of met maandelijkse termijnen?

Wie één groot bedrag heeft om te beleggen zal andere mogelijkheden voorgeschoteld krijgen. Zo kan een vastgoedbelegging een optie zijn. Opteer je toch liever voor een ritmische belegging (periodiek beleggen), dan kan je kiezen voor beleggingsfondsen of een robotbelegger zoals Pritle of Betterment.

Periodiek beleggen is een vorm van risico schuwen. Door op verschillende momenten in te kopen verminder je de kans om al jouw geld op het verkeerde moment naar de beurs te brengen. Beleggingen lang aanhouden, is ook zo’n manier om risico’s wat te verminderen. Op een langere periode maken aandelenkoersen en andere producten vaak een positieve trend door.

Hoe ga jij met risico’s om?

Belangrijk is om te beseffen dat elke vorm van beleggen en investeren samen gaat met een lage of hoge dosis risico. Een spaarrekening is eigenlijk ook niet zonder risico. De overheid heeft een garantiefonds in het leven geroepen die enkel tot 100.000 euro geldt. Dus ook daar loop je als (stevige) spaarder een risico.

Wie weet van zichzelf dat je zal wakker liggen wanneer de beurzen slecht presteren, die blijft er beter van weg. Ben je geneigd elke dag naar jouw belegging te kijken, doe het dan niet. De kans dat je transacties doorvoert waar je later spijt van krijgt, is groot. En veel transacties doorvoeren knaagt onverbiddelijk aan jouw rendement.

Heb je zelf kennis of luister je naar experts?

Kennis die je zelf verzamelt is nog altijd de beste kennis. Maar heb je daar geen tijd voor, probeer dan de raad in te winnen van een onafhankelijke advies. Banken zijn commerciële spelers, dus luister met wat argwaan naar hun experts. Hun einddoel is geld verdienen. Jouw geld.

Wat een bank of financiële instelling wel kan doen, is een goede investering voor jou vinden. Een investering passend bij jouw risicoprofiel. Belangrijk: probeer altijd jouw geld te spreiden en beleg nooit in producten die je niet begrijpt.

Wanneer is een beleggingsplan goed?

Neem alles in overweging. Ook de in- en uitstapkosten van een belegging. Daarnaast zijn er vaak ook nog beheerkosten. Bereken heel goed hoeveel die zullen of kunnen bedragen want ze bepalen mee het rendement op het einde van de rit.

Alle beleggingen of investeringen gaan gepaard met voorwaarden. Lees ze dan ook goed na. Enkel zo krijg je een helder beeld van jouw investering.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.