Het belang van een degelijk beleggersprofiel

Ken jij jezelf als belegger? Hoe sta je tegenover het nemen van risico’s met je portefeuille? En hoe is het bijvoorbeeld gesteld met je kennis van financiële producten? Banken vragen je steeds een beleggersprofiel in te vullen alvorens ze advies kunnen verlenen. Onderschat de waarde van dit beleggersprofiel niet, het vertelt jou en je adviseur waar je naartoe wilt met je centen.

MiFID richtlijn

Vanuit de Europese Unie werd in 2007 een MiFID richtlijn ontwikkeld die de financiële markten wat meer wil reguleren. De afkorting MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. De richtlijn is ontstaan ter bescherming van de belegger. Het wil banken, de belegger en de beursbedrijven motiveren om transparant te werk te gaan en om steeds te streven naar de beste deal voor alle betrokken partijen.

Uit deze MiFID richtlijn is ook een uitgebreider beleggersprofiel ontstaan. Een beschrijving van jou als individu, hoe je omgaat met je beleggingen, met verlies en winst en welke kennis je hebt van de markt. Aan de hand van dit profiel toon jij een bank wie jij bent als belegger. Zo kan er advies op maat worden gegeven.

Lees meerWat is de MiFID richtlijn?

Risicoaversie

Hoe ga jij om met risico’s in je portefeuille? Onderschat deze vraag niet. “Een beetje risico kan geen kwaad, maar ook niet teveel”. Dit is een zeer vage beschrijving. Jij als belegger moet duidelijk nadenken over het maximale verlies dat je wenst op je portefeuille. Zal je je zorgen maken wanneer je portefeuille plots 20% van zijn waarde verliest?

Zet het voor jezelf even om in cijfers. Stel, je belegt 200.000 euro. Vergeet niet dat 20% waardeverlies betekent dat je portefeuille plots maar 160.000 euro waard is. Is dit een soort verlies dat je kunt dragen? Denk hier duidelijk over na voordat je je beleggersprofiel gaat invullen.

Lees meerStarten met beleggen? Bepaal eerst jouw beleggersprofiel

Toekomstplannen

Naast een maximaal verlies dat je zou kunnen aanvaarden in je portefeuille, moet je ook nadenken over je toekomstplannen. Wil je graag binnen vijf jaar een woning kopen en wens je het geld van je beleggingen hiervoor te gebruiken? Hou er dan ook rekening mee dat bepaalde beleggingen een vaste looptijd kunnen hebben die misschien jouw toekomstplannen overschrijdt.

Risicovollere beleggingen zoals aandelen of fondsen hebben geen vaste looptijd en bieden meer flexibiliteit qua uitstapmoment. Maar het nadeel hier is dat je nooit exact weet wat de waarde zal zijn wanneer je binnen vijf jaar je portefeuille wilt liquideren. Vaak wordt je toekomstvisie in je beleggersprofiel aangeduid als je horizon of je beleggingshorizon.

Kennis en ervaring

Als laatste wordt ook vaak gepeild naar je kennis en ervaring met bepaalde beleggingen. Ken je een kasbon en een staatsobligatie, maar weet je niet goed hoe de risico’s en bijvoorbeeld fiscaliteit van een fonds in elkaar steken? Indien je toch graag in dit soort producten wenst te beleggen, is het beter om jezelf eerst wat in te lezen.

Schaaf je kennis bij over de beleggingsproducten die je in je portefeuille wilt, aandelen, fondsen, gestructureerde beleggingen, opties,… Pas wanneer je je voldoende vertrouwd voelt met het type belegging, kan je erin gaan investeren. Wees kritisch met jezelf, het gaat om je zuurverdiende spaarcenten. Je wilt duidelijk weten waar je aan toe bent.

Lees meerBeleggen voor beginners: hoe starten met beleggen?

Vraag je adviseur bij de bank alles wat je wilt weten over de risico’s, de structuur, de inhoud,… Pas wanneer je het beleggersprofiel naar waarheid hebt ingevuld kan je je portefeuille beginnen opbouwen. Zo behoed je jezelf voor ongewenste verrassingen in de toekomst. Het MiFID beleggersprofiel is een verplichting als je wilt beleggen, maak hier het beste van en gebruik deze tool in jouw voordeel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.